Радионица „Наш град здрав дом“

Радионица „Наш град здрав дом“

 

У оквиру пројектних активности везаних за сензибилисање локалне заједнице реализована је интерактивна радионица која промовише социјалну инклузију у Дому здравља. Радионица „Наш град здрав дом“ је одржана 18. новембра 2014. године. Учествовало је петнаест особа са интелектуалним и менталним тешкоћама, старости од 18 до 21 године, као и запослени у Дому здравља.

Радионица је организована као активност медицинских радника запослених у Дому здравља и особа са интелектуалним и менталним тешкоћама које су дошле у посету. Након међусобног упознавања, корисници су се упознали са радом хитне медицинске помоћи, потом са стоматолошком службом, као и протетском службом. Након упознавања са радом стоматологије, особе са интелектуалним и менталним тешкоћама су обишле остале службе у Дому здравља, диспанзере за децу и младе, за жене, као и саветовалишта.

С.А. (14): „Зубари ми никада ниси били занимљиви али данас када ми је објашњено како све ради и када су неки моји другари пристали да има се одмах прегледају зуби решио сам и ја да седнем на столицу. Чак су ми и заказали неку поправку ускоро!“

Није било страха од „белих мантила“, што је био још један од циљева радионице да корисници прихвате одлазак лекару, преглед, интервенцију без уплашености, као нешто уобичајено. Пацијенти, грађани, који су се затекли у чекаоницама и ординацијама су постали спонтани учесници радионице, објашњавајући и показујући особама са сметњама начин предаје књижице, чекања на позив за улазак у ординацију. Седели су заједно чекајући стрпљиво на позив за улазак у ординацију.

Радионица која је представљала упознавање функционисања особа са интелектуалним и менталним тешкоћама, кроз непосредну интеракцију са медицинским радницима, са циљем да се особама са тешкоћама пружи потребна помоћ и подршка у свим аспектима живота у заједници, самим тим и код задовољавања потреба за здравственом заштитом,  је у потпуности остварен и представља пут до боље социјалне приступачности  за све грађане. 

 

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs