Иновације Дидактички материјал

Дидактички материјал

Didakticki materijal 2Дидактички материјал представља скуп практичних и очигледних средстава која помажу усвојење неопходних знања и савладавање сложених животних вештина. 

Материјал се користи док се не увиди да је задата вештина савладана. Дидактичка средства се прилагођавају реалним потребама и могућностима особе која их користи. Због тога је неопходно да стучњаци и асистенти буду едуковани за корипћење и креирање дидактичког материјала.

Циљ израде и употребе дидактичког материјала је омогућавање особама са сметњама у развоју да на лак, интересантан и занимљив начин савладају свакодневне животне вештине. Употребом овако осмишљеног материјала они стичу самопоуздање, осећање одговорности и важности у колективу.

Didakticki materijal 1Didakticki materijal 3

Дидактички материјал који смо до сада израђивали:

  •  Табла очигледно средство чија је сврха да особама са сметњама у развоју помогне при организацији дневних активности и да их подсети на њихову реализацију тога дана. У једном домаћинству поставља се онолико табли колико има чланова.
  •  Магнетне сличице представљају очигледно средство чији је циљ да особама са сметњама у развоју на јасан начин дочара активности које обављају у свакодневном животу. Један сет садржи 50 магнетних сличица различитих активности који се прилагођава индивидуалним потребама. Сличице су гумиране, тако да се особа која их користи не може повредити, и садрже магнет како би се лако лепиле на површину табле. Испод слике постоји текстуални назив активности за особе које знају да читају.
  •  Подметач очигледно средство које особи са сметњама у менталном развију помаже да прихвати схему правилног сервирања стола. Свака заједница треба да поседује најмање онолико подметача колико та заједница поседује чланова. Подметач се ставља приликом сваког сервирања оброка. Подметач се употребљава све док учесник не усвоји схему правилног сервирања стола.
  •  Кувар очигледно средство које има за циљ да помогне особи са сметњама у менталном развоју приликом самосталне припреме једноставнијих оброка за себе и групу са којом живи. Један кувар садржи сет јела за комплетан оброк. Кувар је илустрован тако да и они који не знају да читају могу да се снађу без већих потешкоћа.
  • Телефон прилагођен је особама са сметњама у развоју, а има за циљ да им омогући лакшу комуникацију и ако они не могу да запамте бројеве или и не знају да их препознају на тастатури.
  • Сличице за сналажење у простору очигледно средство које има за циљ да помогне особама са сметњама у развоју приликом сналажења у простору у коме живе. Оне помажу члановима једне заједнице да стварају навику да ствари после употребе врате на своје место. Тако ће сви чланови заједнице у сваком тренутку знати шта им се где налази. Kористе се само када има потребе за тим.


Стручњаци наше организације за потребе представника социјалних услуга или старатеља особа са сметњама у развоју осмишљавају дидактички материјал који решава различите, за особе са сметњама у развоју, нерешиве ситуације.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs