Иновације

Моја књига

Моја књига има за циљ да на позитиван и асертиван начин представи дете или особу са сметњама у менталом развоју која сама себе због својих сметњи и ограничења не би могла представити. У овој књизи о појединцу се пише у првом лицу, што омогућава да се већ кроз читање текста приближимо детету/особи како би се стекао утисак да се оно баш нама обраћа и сама себе представља.

Опширније...

Дидактички материјал

Didakticki materijal 2Дидактички материјал представља скуп практичних и очигледних средстава која помажу усвојење неопходних знања и савладавање сложених животних вештина. 

Материјал се користи док се не увиди да је задата вештина савладана. Дидактичка средства се прилагођавају реалним потребама и могућностима особе која их користи. Због тога је неопходно да стучњаци и асистенти буду едуковани за корипћење и креирање дидактичког материјала.

Циљ израде и употребе дидактичког материјала је омогућавање особама са сметњама у развоју да на лак, интересантан и занимљив начин савладају свакодневне животне вештине. Употребом овако осмишљеног материјала они стичу самопоуздање, осећање одговорности и важности у колективу.

Опширније...

Рок група

Bend2

Формирање бенда “Звуци срца” представља јединствени пројекат на теритирији наше земље, региона и шире, који је окупио младе особе са сметњама у менталном развоју, који су са великим ентузијазмом започели припреме за грађење новог “бренда”. Постојање бенда с једне стране омогућава развој потенцијала чланова групе, као и промовисање рада који води ка њиховом квалитетнијем животу, а с друге стране доводи до разбијања предрасуда о способностима ове популације и њихово укључивање у друштвену заједницу.

Циљ je социјална интеграција особа са сметњама у менталном развоју кроз развој процеса њиховог самозаступања.
Жеља нам је била да се у процесу социјалне инклузије особе са сметњама у менталном развоју представе на што позитивнији начин и да њихови таленти њих представљају уместо да их ми заступамо.

Бенд чини седам чланова од којих је тројица чланова из Дома за одрасла лица “Срце у јабуци” , а остале чланове чине момци и девојка дугогодишњи учесници наших програма који су показали посебан таленат у развоју музичких способности.

Опширније...

Мој дневник

Мој дневник је књига која је настала из потребе да се на јединствен, свеобухватан и за будући рад користан начин прате постигнућа деце и особа са сметњама у развоју а која су смештена у сиситему социјалне заштите.

Ова књига обухвата четири различита документа, чијим  се редовним и детаљним попуњавањем, стиче увид у свакодневно функционисање како групе тако и појединца, њихове могућности, учешће у свакодневним активностима као и напредовање групе или појединца.

Дневник радабележи све информације о једном детету на дневном нивоу и омогућава праћење промена и утицаја појединих активности на живот детета;

Месечни извештајпрати групу деце њихову кохезивност, промене и социјалну укљученост током једног месеца;

Месечни извештај о дететуописује промене код детета и омогућава њихово лакше уочавање, утицај и планирање будућих активности;

План сарадње ангажаованог особљапомаже развоју тимског рада и одговорности током обавјања планираних активности.

 

 

Скала процене

СКАЛА ПРОЦЕНЕ ОПШТЕ ФУНКЦИОНАЛНОСТИ УЧЕСНИКА


Инструмент за процену који има за циљ да се прикупе валидни подаци о особама са сметњама у развоју које се налазе у систему социјалне заштите или се налазе у биолошким породицама а учесници су различитих програма (Школа живота, Школа животних вештина).
Скала је подељена у три области – САМОСТАЛНОСТ, АДАПТИБИЛНОСТ И ГРУПНА ДИНАМИКА. Проценом учесника кроз поменуте области, процењујемо начин функционисања учесника као и ниво његове оспособљености за живот у најмање рестриктивном окружењу.

Опширније...

Базе података

ISEEDORA – Информациони Систем Електронске Евиденције Деце Ометене у Развоју

Адекватна припрема за живот у малим заједницама подразумева прикупљање и обраду података о учесницима програмских активности. Приметили смо у току рада да учесници укључени у овај програм имају преобимну документацију на основу које прате постигнућа код корисника својих услуга. Будући да је постојећа документација доста обимна и слабо прегледна, потребно је много времена и труда да се пронађу потребна документа. Наведени програм омогућава:

Опширније...

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs