Одржана завршна конференција пројекта „Знајем за боље сутра- подршка образовној инклузији младих Рома“

У свечаној сали општине Раковица у понедељак 11. септембра 2017. године одржана је завршна конференција пројекта „Знајем за боље сутра- подршка образовној инклузији младих Рома.
Конференцију је отворио господин Владан Коцић, председник Градске општине Раковица, истичући велико задаовољство и успех који је оставрен овим пројектом, јер су њиме млади људи Ромске националности стекли неопхно образовање чиме је испуњен предуслов за активно учествовање на тржишту рада. Такође, Коцић је додао да је општина Раковица увек отворена за срадању и подстицање угрожених група да активно учествују у животу локалне заједнице и да би акције спроведене овим пројектом требало спроводити у континуитету. Испред Хуманитарне организације „Дечје срце“ присутнима се обратила госпођа Ивана Ројевић нагласивши важност сензибилизације шире друштвене заједнице у погледу инклузије особа из осетљивих друштвених група, као и задовољство због отворености младих Рома и њихових породица на спремности да промене свој положај и изађу из зачараног круга немаштине. Дриктор Средње занатске школе, господин Милован Марковић, истакао је важност образовања и значај дипломе коју су млади Роми стекли овим пројектом, али и позвао све присутне да наставе са својим школовањем јер им је то, како додаје, сигуран пут до запослења. Поред директора, у наставку конференције обратила се и наставница Средње занатске школе, госпођа Соња Ивановић Буљ, као и директорка предузеће „Кухиња на точковима“, госпођа Аница Спасов. Посебну пажњу присутних званица привукло је обраћање Добриле Васиљевић, представнице младих Рома који су учествовали у пројекту, а која је истакла велику захвалност на пруженој могућности да се потпуно бесплатно и на свом језику едукују у оквиру понуђених програма и уједно позвала све своје суграђане да наставе са образовањем и да не дозволе да се тај ток прекине, да пруже сву неопходну подршку својој деци у будућноси, али и да је сигурна да ће им увек сви запослени из присутних установа помоћи у том процесу.
Поред поменутих представника, на Завршној Конференцију присуствовали су и представници Градског завода за запошљавање, представници Центра за социјални рад, млади Роми са територија општина Обреновац и Раковица, као и сви заинтересовани грађани.
Још једном да подсетимо, пројекат „Знањем за боље сутра“ – Подршка образовној инклузији младих Рома финансиран је од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији у оквиру програма Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници. Носилац пројекта је Хуманитарна организација Дечје срце, а партнер Средња занатска школа. Пројекат је реализован у периоду од 21. децембра 2015. до 20. августа 2017. године, а за свој крајњи циљ имао је пружање подршке социјалном и образовном укључивању младих Рома како би се створили бољи приступи на тржишту рада и могућности запошљавања у општини Обреновац и Раковица.


Заједно ћемо учинити живот бољим

У оквиру пројекта „Знањем за боље сутра“ – подршка образовном укључивању младих Рома, који је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма Подршка социјално најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници реализован је Занатски дан који носи назив Заједно ћемо учинити живот бољим. Занатски дан реализован је са циљем унапређења видљивости младих Рома и вештина које су стекли током активног учествовања у реализацији четворомесечног програма за аутолакирере, лимаре, фризере, цвећаре, аутолимаре и пекаре. Током данашње активности млади Роми су презентовали послодавцима своја стечена знања и спремност да у оквири својих могућности партиципирају у стварању могућности за радно ангажовање. Самом догађају присуствовао је и председник Општине Раковица Владан Коцић који је истакао да је ово велики помак с обзиром на то да је 60 младих Рома активно учествовало и похађало занатске програме чиме су постали активни чланови заједнице који имају своју конкурентност на тржишту рада. Поред председника општине, занатски дан подржали су и општински представници, потом представници Градских центара за запошљавање, као и представници локалних медијских кућа и наравно радознали грађани. Присутни су могли да уживају у кулинарским чаролијама наших пекара, аранжманима цвећара али и ревији фризура, док су аутолакирери и аутолимари кроз фотографије, приручнике и постојеће макете презентовали своје стечене вештине.

Практична обука за цвећаре

Током реализације пројекта „Знањем за боље сутра“ – подршка образовном укључивању младих Рома наше цвећарке вредно раде на усвајању струковног знања и стицању професионалних компетенција.  Пролеће и време прослова омогућиле су нашим полазницама да искажу своју креативност и да поред стеченог знања у области узгајања и одржавања цвећа, науче да раде и у области декорације.  Пројекат је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, и оквиру програма Подршка социјално најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници.

Практична обука за аутолакирере и фризере

У Средњој занатској школи у оквиру пројекта „Знањем за боље сутра“ – подршка образовној инклузији младих Рома у току је реализација четворомесечног занатског програма.  Сам програм креиран је тако да на добро утемељеним теоријским основама интензивира практичан рад и стицање вештина практичног рада, како би се наши полазници у датом временском оквиру оспособили и стекли конкурентност на тржишту рада.  Фотографијама које следе преносимо вам део радне и веселе атмосфере наших другара током практичне наставе. Програм је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма Подршка социјалној инклузији најугроженији група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници.

Почетак обука у Средњој занатској школи

На наше велико задовољство и задовољство наших полазника  са почетком другог школског полугодишта у Средњој занатској школи са реализацијом је почео програм  обуке за фризере, аутолакирере и цвећаре. Програм обуке који се реализује у оквиру пројекта „Знањем за боље сутра“  признат је од стране Министарства за  образовање, науку, културу и спорт, а стечено уверење признато је и од стране  Националне службе за запошљавање.  Да стечено звање има своју конкурентност на тржишту рада сведоче и подаци о остверним могућностима за запошљавање у оквиру пекарске и аутолимарске делатности. Предвиђени програм траје 4 месеца  и обухвата теоријски и практични део. Пројекат „ Знањем за боље сутра“  финансиран је од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, а реализује се у оквиру програма Подршка социјално најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници.

Припреме за завршни испит

У оквиру пројекта „ Знањем за боље сутра - Подршка обрзовној инклузији Рома“ у току су припреме  за завршни испит обуке за помоћног пекара и аутолимара. Пројекат  је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији у оквиру програма Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници. Током протеклих месеци полазници су вредно радили и стицали теоријска и практична знања и вештине у изабраној области, те је ова недеља резервисана за утврђивање градива и припрему за полагање завршног испита. Преносимо вам део атмосфере са часова прирема.

У оквиру пројекта „ Знањем за боље сутра - Подршка обрзовној инклузији Рома“ у току су припреме  за завршни испит обуке за помоћног пекара и аутолимара. Пројекат  је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији у оквиру програма Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници. Током протеклих месеци полазници су вредно радили и стицали теоријска и практична знања и вештине у изабраној области, те је ова недеља резервисана за утврђивање градива и припрему за полагање завршног испита. Преносимо вам део атмосфере са часова прирема.

Практична обука за аутолимаре

У Средњој занатској школи, оквиру пројекта Знањем за боље сутра – Подршка образовном укључивању младих Рома, у току је реализација четворомесечног курса за аутолимаре. Пројекат је финансиран од стране  Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници. Током претходних месеци, кроз теоријски и практични део наставе, полазници су развијали одговарајућа знања и методе за обављање посла аутолимара. Поред обуке за аутолимаре, током овог школског полугодишта полазници су имали прилике да се усаврше и у области пекарства. Са почетком следећег полугодишта полазници ће моћи да стекну теоријско и практично знање у области аутолимарства, цвећарства/баштованства, као и у области фризерских вештина.

Почетак четворомесечне обуке у Средњој занатској школи

Драги наши,


Овим путем желимо да вас обавестимо да је на наше велико задовољство у оквиру пројекта Знањем за боље сутра – подршка образованом укључивању младих Рома са реализацијом почела четворомесечна обука у Средњој занатској школи. Пројекат је финансиран од стране Европске уније, Делегација Европске уније у Србији, у оквиру програма „Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујићи Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници.“ Радујемо се што је младим Ромима са територија општина Обреновац и Раковица сада омогућено усавршавање којим ће након завршене обуке добити сертификат о стеченом знању који издаје Министарство просвете. Полазници ће стицати зања и вештине и у оквиру 5 образовних профила: аутолимар, аутолакирер, пекар, фризер,цвећар. Поред теоријског дела, програм обухвата и практичан рад у оквиру сваког од датих занимања. Током четворомесечног програма свим полазницима је обезбеђен превоз до Средње занатске школе, адекватни уџбеници, као и оброк током боравка у школи. Пожелимо им срећан почетак и успешно школовање које ће им омогућити конкурентност на тржишту, као и запослење.

Позив за конференцију

Поштовани,
Задовољство нам је да Вас позовемо да присуствујете конференцији у оквиру пројекта „Знањем за боље сутра“ – подршка образовном укључивању младих Рома, који је део пројекта „Подршка Европске уније инклузивном друштву“. Пројекат за свој крајњи циљ има подршку социјалном и образовном укључивању младих Рома како би се створили бољи приступи на тржишту рада и могућности запошљавања у општини Обреновац и Раковица. О пројектним активностима говориће реализатори пројекта, а очекујемо и приуство министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина.
Конференција ће се одржати у четвртак 16. јуна 2016. године са почетком у 10:00 часова у свечаној сали општине Раковица, ул. Мишка Крањца 12, Београд.

Знањем за боље сутра

Драги наши,
задовољство нам је да вас обавестимо да је пројекат „Знањем за боље сутра!" - Подршка образовном укључивању младих Рома,  почео са реализацијом 22.12. 2015. године и трајаће наредних 20 месеци. Пројекат је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма “Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници”. Носилац пројекта је Хуманитарна организација “Дечје срце”, а партнер на пројекту је Средња занатска шлола Петар Лековић  које ће заједнички учествовати у планирању и  спровођењу пројектних активности.

Опширније...

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs