Вести Постављенo je 510 звучних уређаја на постојеће семафоре на укупно 67 раскрсница широм града Београда

Постављенo je 510 звучних уређаја на постојеће семафоре на укупно 67 раскрсница широм града Београда

 

Право на живот је гарантовано свим основним међународним и регионалним инструментима за заштиту људских права. Један од најзначајнијих је свакако Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода. Слепе и слабовиде особе у Београду имају право на живот као и њихови вршњаци без сметњи у развоју али немају могућности због непостојања звучних апарата на семафорима да то своје право користе. Њих више од 4 000 живи у Београду. Ограниченост кретања, слепе и слабовиде особе доводи у стање кућних азила, смањења њихове комуникације са средином и њиховог физичког и психичког пропадања.
Увиђајући овај проблем који годинама и деценијама траје представници Хуманитарне организације „Дечје срце“ су направили план и са Градском организацијом слепих Београда реализовали пројекат под називом „Кроз Београд звуком до циља“. Пројекат је имао за циљ постизање што безбеднијег кретања слепих и слабовидих особа кроз постављање звучне сигнализације на семафоризованим раскрсницама на 17 градских општина града Београда. Показујући велику бригу о својим грађанима са сметњама у равоју Град Београд је логистички подржао пројекат а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је финансијски подржало ову пројектну идеју.
Постављена je 510 звучних уређаја на постојеће семафоре на укупно 67 раскрсница широм града Београда. Уређаји емитују звучне сигнале у режиму црвеног и зеленог светла за пешаке. Постављање звучне сигнализације омогућило је несметано задовољавање свакодневних животних потреба, попут одласка до продавнице, биоскопа, позоришта њихових удружења, до образовних, здравствених установа, до посла.
Зато овим путем желимо да се захвалимо донатору, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Граду Београду који су препознали потребу слепих и слабовидих суграђана, што су подржали пројекат и омогућили да око 4 000 њих колико их се претпоставља да живи у Београду задовоље једно од својих основних животних права право на живот достојан човека.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs