Вести

Постављенo je 510 звучних уређаја на постојеће семафоре на укупно 67 раскрсница широм града Београда

 

Право на живот је гарантовано свим основним међународним и регионалним инструментима за заштиту људских права. Један од најзначајнијих је свакако Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода. Слепе и слабовиде особе у Београду имају право на живот као и њихови вршњаци без сметњи у развоју али немају могућности због непостојања звучних апарата на семафорима да то своје право користе. Њих више од 4 000 живи у Београду. Ограниченост кретања, слепе и слабовиде особе доводи у стање кућних азила, смањења њихове комуникације са средином и њиховог физичког и психичког пропадања.
Увиђајући овај проблем који годинама и деценијама траје представници Хуманитарне организације „Дечје срце“ су направили план и са Градском организацијом слепих Београда реализовали пројекат под називом „Кроз Београд звуком до циља“. Пројекат је имао за циљ постизање што безбеднијег кретања слепих и слабовидих особа кроз постављање звучне сигнализације на семафоризованим раскрсницама на 17 градских општина града Београда. Показујући велику бригу о својим грађанима са сметњама у равоју Град Београд је логистички подржао пројекат а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је финансијски подржало ову пројектну идеју.
Постављена je 510 звучних уређаја на постојеће семафоре на укупно 67 раскрсница широм града Београда. Уређаји емитују звучне сигнале у режиму црвеног и зеленог светла за пешаке. Постављање звучне сигнализације омогућило је несметано задовољавање свакодневних животних потреба, попут одласка до продавнице, биоскопа, позоришта њихових удружења, до образовних, здравствених установа, до посла.
Зато овим путем желимо да се захвалимо донатору, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Граду Београду који су препознали потребу слепих и слабовидих суграђана, што су подржали пројекат и омогућили да око 4 000 њих колико их се претпоставља да живи у Београду задовоље једно од својих основних животних права право на живот достојан човека.

Колеге из иностранства у "Звуцима срца"

Током протекле недеље у нашем радно-окупационом центру “Звуци срца” имали смо госте из иностранства који су иницијално у посети Србији у оквиру пројекта: "ПРОПАР: Профессионал суппорт оф парентс оф цхилдрен њитх аутисм (анд отхер девелопментал дисордер)". Они су наше колеге са много година искуства у пружању подршке породицама и особама са развојним поремећајима. Представници су Марс фондација, удружења родитеља из Будимпеште, ЈиМ фондација - које пружају услуге особама са развојним поремећајима на територији читаве Пољске (и у свом саставу има дијагностички центар, школу и вртић) и ЦХЕИА удружења за особе са развојним поремећајима из града Тиргу-Мурес у Трансилванији, Румунија.

У топлој атмосфери нашег кафића “Звуци срца” дружили смо се, размењивали искуства и информације. Наши конобари били су добри угоститељи, неки од њих су са гостима из Румуније, Мађарске и Пољске разговарали на енглеском језику што је оставило посебан утисак на њих. Надамо се поновном дружењу и даљој сарадњи на путу креирања толерантнијег друштва.

Бенд "Звуци срца"

Бенд „Звуци срца“, који сачињавају особе са сметњама у развоју које су показале посебан музички таленат, поново се окупио. Чланови бенда вредно вежбају за предстојеће наступе.
Циљ са којим је покренут овај јединствен пројекат је да кроз процес самозаступања допринесе социјалној интеграцији особа са сметњама у развоју. Развој њихових потенцијала и промовисање њихових могућности за раст и развој омогућиће им квалитетнији живот.
О нашим музичким талентима најбоље говори наша музика и многобројни наступи. Са нама су свирала нека од најпознатијих имена наше музичке сцене ‘’Бајага и инструктори’’, ‘’Деца лоших музичара’’, Јелена Томашевић, Дејан Цукић, ‘’Земља Грува’’, ‘’Адреналин’’, ‘’Неверне бебе’’, ‘’Блажа и кљунови’’, ‘’Бајка’’, а подржали су их и чланови групе ‘’Ортодоx Целтс’’. Наступали смо у Сава центру, на инклузивни фестивалима, у београдским клубовима, у школама, на Данима Дефектолога и тако даље.
Када речи утихну, нека музика говори уместо нас. Звуцима срца рушимо баријере и разбијамо предрасуде о способностима особа са сметњама у развоју.

Дружења у марту и априлу

Кроз програме једнодневих активности, током марта и априла, учествовали смо на бројним културним и друштвеним дешавањима. Као и увек недеља је дан за спортске активности и разгибавање У СЦ Олимпу, а тако је било и сада.
Изненађени снегом и хладним временом у марту, нисмо одустали од доброг провода. На концерту Сергеја Ћетковића уживали смо у дивној атмосфери и песмама. Понесени емоцијама лагано смо плесали, а пала је и која суза. Наступом турске плесне трупе Fire of Anatolija, њиховим фантастичним извођењем, разнобојним костимима и сјајном сценографијом остали смо без даха.
Са лепим временом и расположење расте, а понесени духом пролећа у априлу посетили смо многа дешавања. Дружења смо отпочели сценским спектаклом Lord of the Dance-a у Сава Центру. Пошто се по јутру дан познаје, а нама месец по првом дружењу, у априли смо се фантастично провели.
На концерту Секе Алексић певали смо и ђускали, нисмо ни осетили колико је брзо време пролетело, као што би наш драги друг Бата рекао: „Зар већ идемо кући?“. Толико нам је било лепо да смо дружење наставили следећег викенда у Сава Центу на концерту Жељка Бебека. Слушали добре старе песме, а наш Дуци боем у срцу и души, био је највеселији и улепшао је свима вече.
Цвркут птица и шаренило боја доносе нове радости, а ми са нестрпљењем ишчекујемо да сазнамо која нова дружења и провод пролеће доноси.

 

Седамдесет трећа Школа живота на Златибору

Школа животних вештина је програм који је осмишљен са циљем да омогући особама са сметњама у развоју да се што више осамостале у обављању свакодневних животних активности: обављању личне хигијене, сређивању заједничких просторија, припреме једноставнијих оброка. Она представља увод у припрему за самосталним животом у мање рестриктивном окружењу.
Наше велико задовољство је што можемо да вас обавестимо да је у току реализација 73. Школе животних вештина, у трајању од 23 до 30 марта 2018.године. Традиционално и овај камп проводимо на Златибору, у познатом амбијенту виле “Вуковић“, где изненађени снегом и даље уживамо у санкању и грудвању.
Као и у свакој школи морамо да поштујемо ритам дана, а у обављању свакодневних активности имамо подршку васпитача. Са првим зраком сунца, отварамо сањиве окице и пре него што кренемо у нове авантуре, перемо зубе и намештамо кревет. Дан настављамо разгибавањем на свежем ваздуху, док дежурна група другара припрема доручак. Одморни и пуних стомака крећемо у шетњу Златибором, а група која је задужена за ручак, у кухињи звекеће шерпама и кутлачама.
Изморене од шетње и игре на снегу, дочекује нас опајан мирис хране, а након ручка идемо на заслужен поподневни одмор, где се дружимо и часкамо уз чај и колаче. Поподне је резервисано за креативне радионице и стицање нових вештина. После вечере, жамор и граја се шире кроз кућу док се спремамо за дискотеку. У дискотеци свако вече је посебно, јер је сваке вечери је различита тема, нестрпљиво ишчекујемо да сазнамо ко ће понети тутулу мистера и мис Златибора, а ко ће имати најоригиналнију маску на маскенбалу. Своје певачке вештине, уз вешто креиране инструменте, опробаћемо на караокама. Забаве никада доста, али у 10 право у кревет.
Са нама сваки дан је јединствен и доноси нове авантуре. У добром друштву, кроз смех и игру се најбоље учи, а то се може видети кроз вештине којима смо овладали у седмодневној Школи животних вештина. Сваки камп са нестрпљењем ишчекујемо како би се дружили и стекли нова сазнања.

Дружења

Кроз програм Једнодневних актвности присуствовали смо разним друштвеним и културним дешавањима. Поред традиционалног недељног одласка на спортске активности у СЦ Олимп, посетили смо представе у Академији 28 и позоришту Бошко Буха, посетили смо Беовизији и прошетали Калемегданом.
Током Фебруара против хладних дана борили смо се осмехом и добрим расположењем. Зима нас није спечила да уживамо и да се дружимо. Током првог лепог и сунчаног дана изашли смо у шетњу са другарима, прошетали Калемегданом и уживали у знаменитостима Београда. Како је сунце залазило решили смо да дружење наставимо у кафићу из шољицу топлог чаја. 
Овај месец био је резервисан за позоришне представе. Гледали смо представу „Витез Која“, били смо и на премијери представе “Робин Худ“ у Академији 28, а у позоришту „Бошко Буха“ гледали смо „У страху су велике очи“.
Највише смо се обрадовали Беовизији где смо уживали у феноменалној атмосфери и спектаклу, али пре свега у извођењу наших познатих певача и група. Преносимо део атмосфере и надамо се да ће те и ви уживати у нашим фотографијама као и ми на посећеним догађајима.

Јануарска дружења

Програм “Једнодневне активности “ је осмишљен тако да омогући особама са сметњама у развоју да се укључе у друштвене и културне активности заједнице. Неке од активности које смо реализовали у месецу Јануару су спорт, куглање, а били смо и на концерту Симфонијског оркестра и хора РТС-а.

Свако недељно јутро у сунчаном Јануару започињали смо спортским активностима у СЦ Олимп, јер у здравом телу је здрав дух. Против поспаности и хладноће борили смо се смехом, јутарњом гимнастиком и фудбалом.
На новогодишњем концерту Симфонијског оркестра и хора РТС-а у Сава Центру уживали смо у фантастичној атмосфери и програму. Имали смо прилику да чујемо и дечји хор „Колибри“ и извођење оперског певача. Музички програм је био феноменалан и баш нам је пријао.
Куглање, у куглани Жабац – Земун, је активност на коју идемо једном месечно и сваког пута се прелепо проведемо. То је врло занимљива, јединствена активност коју са нестрпљењем ишчекујемо. Добар провод и дружење су неизоставни део сваке наше активност, а тако је било и у овом месецу.

Кроз Београд звуком до циља

Пројекат Кроз Београд звуком до циља Хуманитарна организација Дечје срце реализује у партнерству са организацијом Градска организација слепих Београд. Пројекат је финансиран од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уз писмо подршке Града Београда овом пројекту.
Слепе и слабовиде особе могу искусити различите облике искључивања, што их може омести или спречити у приступу и коришћењу здравствених, социјалних и образовних услуга али и ограничити њихово учешће у грађанском животу. Услуге подршке и коришћење асистивних технологија омогућавају особама са инвалидитетом самостално кретање и заузимање једнаког учешћа и активног деловања у широј локалној заједници. Приступ средствима и уређајима асистивних технологија сматра се предусловом за постизање једнаких могућности, уживање људских права и достојанствен живот.
Имајући у виду да у граду Београду постоји око 700 семафоризованих раскрсница, евидентна је била потреба да се у Београду постави додатни број семафора са звучном сигнализацијом. Пројектом Кроз Беогад звуком до циља обезбеђено је постављање 503 додатних уређаја звучне сигнлаизације на још 65 раскрсница на свих 17 општина, чиме ће се обезбедили услови за равноправно учешће свих грађана у живот локалне и шире друштвене заједнце.
Такође, изражавамо захвалност за подршку коју је град Београд пружио пројекту Хуманитарне организације Дечје срце и Градске организације слепих Београда под називом „Кроз Београд звуком до ција“, чиме је отворена могућност за препознавање његовог значаја, а потом и реализацију.

Твоје лице звучи познато и Хуманитарна организација Дечје срце

Хуманитарна организација Дечје срце је и ове године била партнер организаторима четврте сезоне емисије Твоје лице звучи познато. Организатори препознајући сврху и циљ Дечјег срца додели су нам улогу посредника у процесу преусмеравања средстава од победника до оних којима је помоћ неопходна. Овогодишњи победник, Стеван Анђелковић, је средства наменио Институту за онкологију и радиологију у Београду, те ће средства прикупљена смс бројевима бити преусмерена управо на поменуту установу. Радујемо се сваки пут када добијемо прилику да некоме учинимо живот лепшим и срећнијим. Хвала свим партнерима, Емотиону као организатору и свим градјанима који су својим СМС гласовима помогли да Институту за онкологију и радиологију буде пацијентима угоднији и безбрижнији за боравак.

25577395 10211147765349363 577300856 o

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs