Едукација родитеља у Ћуприји

Пројекат „Делујемо, јер нам је стало“ има за циљ покретање иницијативе за јачање плурализма друштва према особама са инвалидитетом и њиховим породицама у општинама Јагодина, Ћуприја и Параћин и суседним општинама, док његова реализација спада у програм Европског инструмента за демократију и људска права (ЕИДХР), који финансира Европска унија. Водећи апликанти на овом пројекту стручњаци Хуманитарне организације „Дечје срце“ одржали су едукацију родитеља деце са сметњама у развоју у Ћуприји, 08. и 09. фебруара 2014. године у просторијама Центра за породични смештај и усвојење у Ћуприји. Поред родитеља, учесници едукације су били и хранитељи деце са сметњама у развоју. Едукација је одржана са циљем оснажиавња родитеља за спровођење организованог, систематског и добро планираног процеса који утиче на питања од јавног интереса.

Из очекивања родитеља се јасно могло видети да едукацији присуствују да би проширили своја знања о васпитању деце и побољшању комуникације са њима. Очекују да ће им у свему овоме помоћи размена искустава са другим родитељима као И савети едукатора који у свом професионалном раду свакодневно остварују контакт са децом И особама са сметњама у развоју. Оно што родитеље такође интерсује јесу права која могу да остваре, а која се тичу њихове деце. Највећи број родитеља је истакао да су врло мало права остварили, али оно што је њима још већи проблем, како кажу, је то што не знају ни која су то права која могу да остваре.

Након дводневне едукације родитељи су усмено, а и у писаној евалуацији истакли да је семинар испунио њихова очекивања, да су добили знања о адекватном приступу детету и како да се опходе у различитим ситуацијама које су део њиховог свакодневног функционисања. Важно им је и то што су током едукације добили знања и оснажили се у томе како да припреме своје дете за средину у којој живе.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs