Семинар за наставнике у Јагодини

У оквиру пројекта „Делујемо, јер нам је стало“ 1.02.2014.године одржан је једнодневни семинар под називом „Јачање капацитета наставника основних школа“. Домаћин семинара је била Основна школа „Бошко Ђуричић“ у Јагодини.

Циљ пројекта јесте подршка иницијативама за јачање инклузивности и плурализма друштва према особама са сметњама у развоју и њиховим породицама на територији општина Јагодина, Ћуприја и Параћин и суседним општинама. Реализација овога пројекта спада у програм Европског Инструмента за Демократију и Људска Права (ЕИДХР) који финансира Европска унија. Пројекат је подржан од стране Министарства рада, запошљавања и социјалне политике у оквиру отвореног конкурса за унапредјење положаја особа са инвалидитетом под називом „Нама је стало, ми делујемо“ и представља суфинансирање пројекта „Делујемо јер нам је стало“. Циљне групе пројекта су цивилна друштва која се баве унапређењем положаја и права особа са инвалидитетом са територија општина Јагодина, Ћуприја и Параћин, деца са инвалидитетом и њихови родитељи, затим њихови школски другови и њихови родитељи, учитељи и наставници, такође ученици и студенти средње медицинске школе и Педагошког факултета из Јагодине, Ћуприје и Параћина.

Ово је трећи по реду семинар који се оџао у циљу едукације наставника. Обзиром да наставници у основним школама у процесу инклузије неретко показују своје отворено незадовољство и неспремност када је у питању рад са децом са сметњама у развоју, брижљиво смо бирали теме којима смо покушали обухватити све оно што наставницима у овом процесу представља „камен спотицања“.

Обрађујући актуелне теме као што су: необавештеност и предрасуде, проблеми са којима се наставници сусрећу у раду и могућа решења, начини комуникације са децом са сметњама у развоју, прикупљање информација о деци и адекватно коришћење прикупљених информација, наставницима смо дали одговоре на многа питања и дилеме које су им, како кажу, отежавале рад са децом.
Из анализе евалуационог упитника који су наставници на крају едукације попуњавали добили смо потврду да је за све учеснике семинар био веома користан. Наставници наводе да ће им информације које су добили доста олакшати рад са децом, јер су практична упутства и искуства предавача примењива и могу се користити у директном раду са децом са сметњама у развоју. Такође позитивним сматрају и то што им је пружена могућност да размене искуства и са другим наставницима, својим колегама који такође у својим одељењима имају децу са сметњама у развоју и што су схватили да „нису сами“. Наставници истичу да им је учешће на едукацији олакшало и саму припрему за рад и осмишљавање различитих активности на часу.

Оно што наставницима и даље недостаје јесте више оваквих едукација и активности које би допринеле њиховом професионалном развоју где се они још увек осећају као да су у повоју.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs