Семинар на Дивчибарама

Divcibare001

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије и Синдикат запослених у социјалној заштити Републике Србије организовали су семинар 16. и 17. новембра 2012. године на Дивчибарама, на коме је председник хуманитарне организације „Дечје срце“ Горан Ројевић заједно са државном секретарком Бранкицом Јанковић упознао представнике синдиката и директоре различитих социјалних установа са новинама како у раду (трансформација и деинституционализација институција) тако и у промени прописа и закона који ће се у наредном периоду спроводити у пракси.

Након што је државна секретарка Бранкица Јанковић отворила семинар темом „Стратешки оквир даљег развоја система социјалне заштите“, реч је имао Горан Ројевић који је говорио на тему трансформација, деинституционализација и покретања нових социјалних услуга (Мале домске заједнице). Након излагања господина Ројевића, државна секретарка Бранкица Јанковић је наставила са темом „Правилник о минимуму стандарда“, након чега је уследила дискусија, а на питања су одговарала оба предавача.

Divcibare002Divcibare003

Семинар за волонтере у Јагодини

Пројекат „Делујемо, јер нам је стало“ има за циљ покретање иницијативе за јачање плурализма друштва према особама са инвалидитетом и њиховим породицама у општинама Јагодина, Ћуприја и Параћин и суседним општинама. Реализација овог пројекта спада у програм Европског инструмента за демократију и људска права (ЕIDHR), који финансира Европска унија. Водећи апликанти на овом пројекту, стручњаци Хуманитарне организације „Дечје срце“ одржали су едукацију волонтера под називом „Јачање капацитета студената Педагошког факултета у Јагодини“ 25. и 26. децембра 2013. године у просторијама Геронтолошког центра у Јагодини. Едукацији је присуствовало и активно учествовало укупно 32 волонтера, углавном студената Педагошког факултета.

Едукација је одржана према унапред припремљеној агенди и синопсису, а у складу са претходним знањима и искуствима које волонтери имају. И поред унапред припремљене агенде, едукатори су у току семинара теме и начине њиховог презентовања усклађивали са потребама групе и њиховом интересовању. Била је изузетна част и велико задовољство радити са младим људима препуним енергије и ентузијазма, који показују изузетну жељу за новима знањима и искуствима. Неке од обрађених тема на овој дводневној едукацији биле су и предрасуде које друштво има према особама са сметњама у развоју и како их разбити, начини комуникације са особама са сметњама у развоју, улога волонтера и оснивање волонтерског центра, радионичарски рад, тимски рад...

У завршном делу едукације а у циљу сагледавања нивоа усвојеног знања, жеље и спремности за спровођење активности са особама са сметњама у развоју, учесницима смо понудили да се у оквиру Завршног упитника изјасне о значају едукације за њихов даљи рад и колико је едукација изашла у сусрет њиховим очекивањима. У овом упитнику учесници су навели да им је семинар помогао тако што су научили да сагледавају способности особа са сметњама у развоју, комуникације са њима, начина покретања волонтерског сервиса, да су стекли нове сараднике и пријатеље који ће им помоћи у даљем раду, да су се оснажили и да се осећају сигурније у раду са особама са сметњама у развоју. Такође су навели да су богатији за једно велико искуство које су им едукатори пренели кроз практична, животна искуства и да им је то било најдрагоценије на читавом семинару. Учесници су навели и да им је едукација помогла да превазиђу предрасуде које су имали у односу на ове особе, као и да су спознали да морају бити стрпљиви и сталожени у раду и да ће само на тај начин постоћи резултате. У прилог семинару говори и чињеница да су готово сви учесници у упитнику написали да су њихова очекивања испуњена у потпуности, да им је било изузетно занимљиво и динамично и да би волели да имају више оваквих или сличних едукација.

Документарни серијал "Излазак из..."

ИЗЛАЗАК ИЗ…

Погледајте документарни серијал од шест полусатних епизода на Радио Телевизији Војводине понедељком од 8. априла у 21 час.

Најновији ТВ серијал Оливере Милош Тодоровић и продукције Shock art www.shockart.org/izlazakiz

ИЗЛАЗАК ИЗ…

о укључивању у самосталан живот деце и младих који излазе из институција социјалног старања у које су доспели из различитих разлога – зато што немају родитељско старање, или су у сукобу са законом, или имају сметње у развоју, или су били изложени насиљу.

 Излазак из...

Пројекат који је помогла Амбасада Сједињених америчких држава у Београду и УНИЦЕФ у Србији, заговара једнаку доступност животу посебно осетљиве групе деце и младих који су због социјалне депривације или других разлога маргинализовани, дискриминисани или изоловани.

 Излазак из….

Трага за одговорима:

У којој мери су млади који напуштају систем припремљени за ову велику промену њихових животних околности? Шта очекују и са чиме су суочени?

Како схватају независан живот, ко им пружа помоћ у припреми за напуштање институције? Да ли им и како помажу постојеће институције, локална заједница, организације цивилног друштва? Које су прве тешкоће, неспоразуми, проблеми?

Како сами млади могу да прилагоде своја очекивања и преузму више иницијативе на путу ка независности, на уласку у улогу одрасле особе одговорне за свој живот?   

МЛАДИ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

 Према незваничним подацима у Србији живи преко 200 000 особа са сметњама у менталном развоју. На крају трансформације, у дому Кулина биће смештено 350 одрасллих особа. Преко 200 малолетних корисника за време трајања трансформације  напустило је ову установу. Ниједан од њих се није вратио. Ово је пионирски  подухват у Србији,  јер пре Кулина, ниједан дом сличног капацитета, смештајних услуга, услова и категорије корисника није ушао у трансформацију.

Редитељ: Оливера Милош Тодоровић; Директор фотографије: Миодраг Трајковић; Сниматељ: Ненад Спасојевић; Обрада звука: Стефан Ђиновић; Монтажер:Сузана Стевановић; Графичка анимација: ШКАРТ; ShockART продукција

 

 shock art

 

"Школа животних вештина" на Мећавнику

Драго нам је да са онима који нас воле, подржавају и прате наш рад и активности можемо да поделимо вест да је одржана још једна , шездесет прва, Школа животних вештина за децу и особе са сметњама у менталном развоју. Овог пута смо од 8. до 13. децембра били на Мокрој Гори у хотелу Мећавник, Дрвенград. Са двадесет и једним учесником, који живе у шест различитих институција широм Србије (Отон, Велики Поповац, Срце у јабуци, Кулина, Ветерник, Мале пчелице) и четворо деце из Београда, боравило је, бринуло и дружило се девет васпитача. Већина њих је по први пут имало прилике да изађе ван институције и види свет изван ње.

Кроз програмске садржаје који испуњавају сваки сат дана, учесници су се на неформалан и необавезан начин, упознали, дружили и са осмехом на лицу радовали следећој активности. Дани су нам почињали јутарњом гимнастиком коју смо одржавали у спортској сали, затим смо ишли у дуге шетње, како бисмо максимално користили лепе, сунчане дане да се што боље упознамо са околином која нас окружује и уживамо у лепоти природе, у којој смо боравили. После ручка следи заслужени одмор, а након тога радионице на којима смо имали простора да покажемо своју креативност, кроз различите теме и на различите начине. Наравно незаобилазан део дана, на овом програму јесте дискотека, која је свим учесницима омиљена активност, јер им даје могућност да се опусте и кроз игру, песму и различите игре, као што су караоке, најбољи плесни пар или избор за мис, јачају такмичарски дух, уче функционисању у тиму, али и да се још више зближе и упознају. Шест васпитача је први пут имало прилике да учествује на једном оваквом програму. И ако сви имају богато радно искуство у овој области, сви су се сложили око тога, да им је било врло значајно и да ће се трудити, да активности спроводе у својим институцијама.

Све ово не би било могуће да без великодушне подршке Фондације Екомер и Хотела Мећавник-Дрвенград уз чију помоћ смо омогућили деци и особама са сметњама у менталном развоју да изађу из своје свакодневнице и укључе се у активности шире друштвене заједнице. Овом приликом бисмо се посебно захвалили особљу хотела Мећавник на изузетној гостољубивости, спремности да изађу у сусрет свим жељама учесника и тиме допринесу њиховој већој социјалној инклузији.

Емисија "Нас је 10 посто"

Задовољство нам је да смо имали прилику да будемо део емисије "Нас је 10 посто" која се емитује сваке друге недеље на телевизији Б92 Инфо. Организацијске активности су приказане у четири емисије које можете погледати кликом на линкове испод:

"Нас је 10 посто" - емисија 3

"Нас је 10 посто" - емисија 4

"Нас је 10 посто" - емисија 5

"Нас је 10 посто" - емисија 6

Радна акција и прелазак деце у МДЗ у Б. Ковиљачи

У оквиру пројекта „Подршка деинституционализацији деце са тежим и тешким сметњама у развоју из установе за резиденцијални смештај у Кулини“ наши представници боравили су од 28.11. до 7.12.2012. у Малој домској заједници у Бањи Ковиљачи са циљем пружања подршке запосленима.

Раме уз раме са запосленима дома прошли смо од грубе, почетне, до завршне фазе радова када је у питању припрема простора за прелазак деце. Активно смо учествовали у фарбању, кречењу, куповини играчака, завеса, постељине и осталих потребштина за што пријатнији боравак деце. У опремању и персонализацији простора учествовали су и наши бројни донатори из локалног сектора обезбеђујући производе из својих асортимана (душеке, пиџаме, пешкире, хигијенска средства...).

У Малу домску заједницу у Бањи Ковиљачи дошло је, за сада, седморо деце, а укупно ће бројати дванаест штићеника који ће накнадно прећи. Дана 5.12.2012. радост у простор унело је тројица дечака и четири девојчице са великом радозналошћу и потребом да испитају простор у коме су се нашли, да упознају људе који сада имају веома важну улогу - да буду модели родитеља које ће деца усвајати и на тај начин допринети смислу Мале домске заједнице чији је циљ да на што адекватнији начин дочара породичну атмосферу. Током боравка у МДЗ пружали смо подршку запосленима пружајући практичне савете и упутства за рад са конкретном групом са којом ће радити.

Наш одлазак у Бању Ковиљачу искористили смо и за одношење бројних поклона за дечицу без родитељског старања који бораве у засебној радној јединици у оквиру исте установе.

Овом приликом желимо да се захвалимо свим људима добре воље који су дали свој допринос да и ова дечица остваре боље услове живота.

Едукација на Жабљаку

У оквиру пројекта ,,Нама је стало”Унапређење социјалне инклузије особа са сметњама у развоју и њихових породица кроз заједничке активности у Црној Гори и Србији који се спроводи у оквиру Програма Прекограничне сарадње између Србије и Црне Горе у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) финансиран од стране Европске уније, одржана је едукација 12, 13 и 14. априла 2013.године на Жабљаку.

Овом едукацијом су били обухваћени пружаоци социјалних услуга у Црној Гори, односно запослени из Центра за социјални рад у Никшићу и стручни кадар дневног центра у Никшићу, укупно 15 полазника. Едукацију су одржали обучени тренери уз супервизију аутора програма „Школа животних вештина“.

Опширније...

Едукација у Параћину

У оквиру кластер пројекта „Свет очима детета“ који се реализује за општине Параћин, Деспотовац, Рековац и Ћићевац хуманитарна организација „Дечје срце“ је ангажована да одржи обуку „Програм основне обуке за рад са децом и особама са сметњама у развоју“ за неговатеље и стручне сараднике поменутог пројекта. Обука је организована у две групе, прва група са четрнаест полазника из општина Параћин и Ћићевац, а друга група са петнаест полазника из општина Деспотовац и Рековац. Први део едукације за прву групу одржан је 14. и 15. маја, други део 22, 23 и 24. маја 2013. Што се друге групе тиче, први део едукације одржан је 16. и 17. маја, а други део едукације је одржан 3, 4 и 5. јуна 2013. године.

Програм основне обуке за рад са децом и особама са сметњама у развоју подразумева теоријску обуку кроз практичне примере за подршку и рад са децом и особама са сметњама у менталном развоју и практичну примену наученог. Циљ програма је сензибилизација и едукација особља које ће стварати услове за живот у најмање рестриктивном окружењу особама са сметњама у развоју, а који су у сагласности са њиховим снагама, потенцијалима и потребама. Обзиром да су полазници едукације већ годину и по дана ангажовани у оквиру пројекта „Свет очима детета“ у директном раду са децом и особама са сметњама у развоју кроз услугу Помоћ у кући, едукатори су износили садржаје програма у складу са њиховим искуствима, знањима и очекивањима.

Након едукације, у оквиру које су имали прилику да процењују кориснике користећи „Скалу процене опште функционалности особе“ полазници су навели да ће од сада имати инструмент којим ће моћи да процењују функционисање корисника који ће им бити врло значајан у креирању даљег рада са њима. Учесницима је такође била од изузетног значаја прилика да практично покушају да креирају Индивидуални васпитни план корисника, јер, како и сами наводе, то ће им бити од значаја у даљем раду са корисницима. У овом упитнику такође наводе да ће рад са корисницима сада бити много продуктивнији, јер су научили како да кроз конкретне активности и задатке које ће спроводити са корисницима дођу до циља.

У евалуационом упитнику полазници семинара су навели да им је тема едукације била веома интересантна, да су стекли практична знања о начинима рада са децом са сметњама у развоју која ће моћи да примењују у даљем раду и на тај начин надоградили своја досадашња знања и искуства. Такође су навели да је семинар био динамичан са конкретним радионицама, што им је помогло да формирају адектавнији став и боље разумеју особе са сметњама у развоју. Оно што наводе као разлику ове едукације у односу на друге којима су присуствовали је могућност да са свим учесницима и водитељима семинара размењују своја досадашња искуства и заједнички долазе до решења проблема и изазова пред којима су се налазили.

Семинар за ОЦД у Параћину

Дводневна едукација „Јачање капацитета организација цивилног друштва“ одржана је 5. и 6. децембра 2013. године у просторијама Месне заједнице „Глождак“ у Параћину, а намењена члановима организација које се баве особама са инвалидитетом из Параћина. Едукација је одржана у оквиру пројекта „ДЕЛУЈЕМО, ЈЕР НАМ ЈЕ СТАЛО“Јачање плурализма друштва према особама са инвалидитетом и њиховим породицама који је финансиран од стране Европске Уније, а у оквиру програма Европског Инструмента за Демократију и Људска Права (ЕИДХР) уз подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике. Циљ ове едукације је ојачавање и помоћ организацијама цивилног друштва у пружању помоћи особама са инвалидитетом како да остваре и изборе се за своја права.

Учесници едукације су припадници различитих удружења грађана из Параћина, као и волонтери који раде са децом са сметњама у развоју у Основним школама и запослени у Дневном боравку у Параћину, што је дало могућност да се учесници боље упознају, размене искуства функционисања њихових организација, као и да се умреже стручњаци и волонтери различитих области у циљу побољшања даљег рада са особама са инвалидитетом. Организације из којих су учесници треба да се умреже и да буду јединствене у прављењу стратегије заједничког деловања. Од великог значаја су биле и теме које се односе на покретање услуга у заједници, те су неке од тема семинара биле: правни оквир, начини финансирања, израда предлога пројеката, лиценцирање услуга, минимални стандарди пружањ услуга социјалне заштите...

Оба дана семинара су прошла у пријатној и радној атмосфери у оквиру које су се сви осећали добро и имали слободу да питају и разрерше све недоумице на које су наилазили у свом дотадашњем раду. Учесници су такође показали изузетно интересовање за теме које су биле обрађиване и показали велико задовољство што су имали прилике да учествују на оваквој врсти едукације.

Семинар за наставнике у Јагодини

У оквиру пројекта „Делујемо, јер нам је стало“ 1.02.2014.године одржан је једнодневни семинар под називом „Јачање капацитета наставника основних школа“. Домаћин семинара је била Основна школа „Бошко Ђуричић“ у Јагодини.

Циљ пројекта јесте подршка иницијативама за јачање инклузивности и плурализма друштва према особама са сметњама у развоју и њиховим породицама на територији општина Јагодина, Ћуприја и Параћин и суседним општинама. Реализација овога пројекта спада у програм Европског Инструмента за Демократију и Људска Права (ЕИДХР) који финансира Европска унија. Пројекат је подржан од стране Министарства рада, запошљавања и социјалне политике у оквиру отвореног конкурса за унапредјење положаја особа са инвалидитетом под називом „Нама је стало, ми делујемо“ и представља суфинансирање пројекта „Делујемо јер нам је стало“. Циљне групе пројекта су цивилна друштва која се баве унапређењем положаја и права особа са инвалидитетом са територија општина Јагодина, Ћуприја и Параћин, деца са инвалидитетом и њихови родитељи, затим њихови школски другови и њихови родитељи, учитељи и наставници, такође ученици и студенти средње медицинске школе и Педагошког факултета из Јагодине, Ћуприје и Параћина.

Ово је трећи по реду семинар који се оџао у циљу едукације наставника. Обзиром да наставници у основним школама у процесу инклузије неретко показују своје отворено незадовољство и неспремност када је у питању рад са децом са сметњама у развоју, брижљиво смо бирали теме којима смо покушали обухватити све оно што наставницима у овом процесу представља „камен спотицања“.

Обрађујући актуелне теме као што су: необавештеност и предрасуде, проблеми са којима се наставници сусрећу у раду и могућа решења, начини комуникације са децом са сметњама у развоју, прикупљање информација о деци и адекватно коришћење прикупљених информација, наставницима смо дали одговоре на многа питања и дилеме које су им, како кажу, отежавале рад са децом.
Из анализе евалуационог упитника који су наставници на крају едукације попуњавали добили смо потврду да је за све учеснике семинар био веома користан. Наставници наводе да ће им информације које су добили доста олакшати рад са децом, јер су практична упутства и искуства предавача примењива и могу се користити у директном раду са децом са сметњама у развоју. Такође позитивним сматрају и то што им је пружена могућност да размене искуства и са другим наставницима, својим колегама који такође у својим одељењима имају децу са сметњама у развоју и што су схватили да „нису сами“. Наставници истичу да им је учешће на едукацији олакшало и саму припрему за рад и осмишљавање различитих активности на часу.

Оно што наставницима и даље недостаје јесте више оваквих едукација и активности које би допринеле њиховом професионалном развоју где се они још увек осећају као да су у повоју.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs