Zajedno ćemo učiniti život boljim

U okviru projekta „Znanjem za bolje sutra“ – podrška obrazovnom uključivanju mladih Roma, koji je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa Podrška socijalno najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici realizovan je Zanatski dan koji nosi naziv Zajedno ćemo učiniti život boljim. Zanatski dan realizovan je sa ciljem unapređenja vidljivosti mladih Roma i veština koje su stekli tokom aktivnog učestvovanja u realizaciji četvoromesečnog programa za autolakirere, limare, frizere, cvećare, autolimare i pekare. Tokom današnje aktivnosti mladi Romi su prezentovali poslodavcima svoja stečena znanja i spremnost da u okviri svojih mogućnosti participiraju u stvaranju mogućnosti za radno angažovanje. Samom događaju prisustvovao je i predsednik Opštine Rakovica Vladan Kocić koji je istakao da je ovo veliki pomak s obzirom na to da je 60 mladih Roma aktivno učestvovalo i pohađalo zanatske programe čime su postali aktivni članovi zajednice koji imaju svoju konkurentnost na tržištu rada. Pored predsednika opštine, zanatski dan podržali su i opštinski predstavnici, potom predstavnici Gradskih centara za zapošljavanje, kao i predstavnici lokalnih medijskih kuća i naravno radoznali građani. Prisutni su mogli da uživaju u kulinarskim čarolijama naših pekara, aranžmanima cvećara ali i reviji frizura, dok su autolakireri i autolimari kroz fotografije, priručnike i postojeće makete prezentovali svoje stečene veštine.

Praktična obuka za cvećare

Tokom realizacije projekta „Znanjem za bolje sutra“ – podrška obrazovnom uključivanju mladih Roma naše cvećarke vredno rade na usvajanju strukovnog znanja i sticanju profesionalnih kompetencija.  Proleće i vreme proslova omogućile su našim polaznicama da iskažu svoju kreativnost i da pored stečenog znanja u oblasti uzgajanja i održavanja biljaka, nauče da rade i u oblasti dekoracije.  Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa Podrška socijalno najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.

Praktična obuka za autolakirere i frizere

U Srednjoj zanatskoj školi u okviru projekta „Znanjem za bolje sutra" – podrška obrazovnoj inkluziji mladih Roma u toku je realizacija četvoromesečnog zanatskog programa.  Sam program kreiran je tako da na dobro utemeljenim teorijskim osnovama intenzivira praktičan rad i sticanje veština praktičnog rada, kako bi se naši polaznici u datom vremenskom okviru osposobili i stekli konkurentnost na tržištu rada.  Fotografijama koje slede prenosimo vam deo radne i vesele atmosfere naših drugara tokom praktične nastave. Program je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji najugroženiji grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.

Početak obuka u Srednjoj zanatskoj školi

Na naše veliko zadovoljstvo i zadovoljstvo naših polaznika  sa početkom drugog školskog polugodišta u Srednjoj zanatskoj školi sa realizacijom je počeo program obuke za frizere, autolakirere i cvećare. Program obuke koji se realizuje u okviru projekta „Znanjem za bolje sutra“  priznat je od strane Ministarstva za  obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a stečeno uverenje priznato je i od strane  Nacionalne službe za zapošljavanje.  Da stečeno zvanje ima svoju konkurentnost  na tržištu rada svedoče i podaci o ostvernim mogućnostima za zapošljavanje u okviru pekarske i autolimarske delatnosti. Predviđeni program traje 4 meseca i obuhvata teorijski i praktični deo. Projekat „ Znanjem za bolje sutra“  finansiran je od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, a realizuje se u okviru programa Podrška socijalno najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.

Svečana dodela uverenja

U okviru projekta Znanjem za bolje sutra svečano su uručena uverenja o uspešno završenom stručnom usavršavanju u oblasi pekarstva i autolimarstva.  Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji naugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici. Svetosavskoj proslavi u Srednjoj zanatskoj školi prisustvovao je veliki broj učenika i polaznika programa projekta, a prisutnima su se obratili nastavnici, direktor i jedan od predstavnika  Opštine Rakovica poželevši im puno sreće u budućem školovanju i životu. Tokom prethodnih meseci uključeni Romi vredno su radili i trudili se da što više usvoje znanje koje im se pruža, a pored teorijske nastave svoje veštine sticali su i u pekarskim pogonima i autolimarskim radionicama. Takođe, srećni smo što možemo da podelimo sa vama činjenicu da su najvredniji učenici dobili ponudu za posao u oblasti svog stečenog zanimanja. Fotografijama koje slede prenosimo vam deo atmosfere sa svečane dodele uverenja.

Polaganje završnog ispita

Tokom prethodnih meseci mladi Romi koji su uključeni u sistem obrazovanja kroz projekat Znanjem za boje sutra vredno su radili kako bi stekli svoja znanja ali i zvanja u oblasti autolimarstva i pekarstva. Tim povodom prisustvovali smo i polaganju završnog ispita kojim su polaznici obuke još jednom, ali kroz proveru, utvrdili stečeno znanje i veštine. Prenosimo vam deo fotografija i atmosfere sa polaganja završnog ispita. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji naugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.

Pripreme za završni ispit

U okviru projekta „ Znanjem za bolje sutra - Podrška obrzovnoj inkluziji Roma“ u toku su pripreme  za završni ispit obuke za pomoćnog pekara i autolimara. Projekat  je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici. Tokom proteklih meseci polaznici su vredno radili i sticali teorijska i praktična znanja i veštine u izabranoj oblasti, te je ova nedelja rezervisana za utvrđivanje gradiva i pripremu za polaganje završnog ispita. Prenosimo vam deo atmosfere sa časova prirema.  

Praktična obuka za autolimare

U Srednjoj zanatskoj školi, okviru projekta Znanjem za bolje sutra – Podrška obrazovnom uključivanju mladih Roma, u toku je realizacija četvoromesečnog kursa za autolimare. Projekat je finansiran od strane  Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici. Tokom prethodnih meseci, kroz teorijski i praktični deo nastave, polaznici su razvijali odgovarajuća znanja i metode za obavljanje posla autolimara. Pored obuke za autolimare, tokom ovog školskog polugodišta polaznici su imali prilike da se usavrše i u oblasti pekarstva. Sa početkom sledećeg polugodišta polaznici će moći da steknu teorijsko i praktično znanje u oblasti autolimarstva, cvećarstva/baštovanstva, kao i u oblasti frizerskih veština.

 

 

Početak četvoromesečne obuke u Srednjoj zanatskoj školi

Dragi naši,
Ovim putem želimo da vas obavestimo da je na naše veliko zadovoljstvo u okviru projekta Znanjem za bolje sutra – podrška obrazovanom ukljucivanju mladih Roma sa realizacijom počela četvoromesečna obuka u Srednjoj zanatskoj školi. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Delegacija Evropske unije u Srbiji, u okviru programa „Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujići Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.“ Radujemo se što je mladim Romima sa teritorija opština Obrenovac i Rakovica sada omogućeno usavršavanje kojim će nakon završene obuke dobiti sertifikat o stečenom znanju koji izdaje Ministarstvo prosvete. Polaznici će sticati zanja i veštine i u okviru 5 obrazovnih profila: autolimar, autolakirer, pekar, frizer,cvećar. Pored teorijskog dela, program obuhvata i praktičan rad u okviru svakog od datih zanimanja. Tokom cetvoromesecnog programa svim polaznicima je obezbeđen prevoz do Srednje zanatske škole, adekvatni udžbenici, kao i obrok tokom boravka u školi. Poželimo im srećan početak i uspešno školovanje koje će im omogućiti konkurentnost na tržištu, kao i zaposlenje.

Početna konferencija projekta "Znanjem za bolje sutra"

DSC 0811

 

U opštini Rakovica 16.6.2016. godine održana je Početna konferencija projekta „Znanjem za bolje sutra“ – podrška obrazovnom uključivanju mladih Roma. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbij, u okviru programa ,,Pоdrškа sоciјаlnој inkluziјi nајugrоžеniјih grupа, uklјučuјući Rоmе, krоz uvođenje rаznоvrsnih sоciјаlnih uslugа u zајеdnici”. Konferenciju je otvorio Državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević koji je ujedno i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma, ističući značaj i važnost koje država ulaže usvajanjem nacionalnog strateškog okvira za unapređenje položaja romske zajednice, posebno kroz ekonomsku i socijalnu inkluziju Prisutnima se obratio i član opštinskog veća Rakovica  Novica Barjaktarović ističući napore koje ulaže opština u integraciji romseke populacije u zajednicu. Milorad Janković, zamenik predsednika skupštine opštine Obrenovac, istakao je da u njegovoj opštini živi veliki broj Roma čiji je i on predstavnik, i sa željom da podstakne svoje sugrađane da aktivno učestvuju u realizaciji projektnih aktivnosti i iskoriste mogućnosti koje im ovaj projekat nudi. Milovan Marković direktor “Srednje zanatske škole”, kao i Goran Rojević predsednik Humanitrane organizacije “Dečje srce” govorili su o realizaciji konkretnih projektnih aktivnosti i mogućnostima koje one otvaraju mladim Romima. Gospođa Ivana Rojević je ispred Humanitarne organizacije “Dečje srce” još jednom podsetila na važnost obrazovanja i proces uljučivanja mladih Roma u vaspitno-obrazovni sistem, a samim tim i u zajednicu, čime će olakšati put ka zapošljavanju i  smanjenju stope nezaposlenosti. Početnu konferenciju “Znanjem za bolje sutra” upotpunila je i projekcija kratkog filma koji promoviše obrazovne profile Srednje zanatske škole. Da se još jednom podsetimo da je opšti cilj projekta socijalna i obrazovna inkluzija mladih Roma za bolji pristup tržištu rada i mogućnostima zapošljavanja.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs