Moj put ka samostalnom životu

Dragi naši,
U okviru projekta „Moj put ka samostalnom životu“ Humanitarna organizacija „Dečje srce“ pokrenula je program „Ekološko pranje automobila“ sa ciljem radnog angažovanja i osposobljavanja osoba sa smetnjama u razvoju. Projekat je finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja , a jedna od projektnih aktivnosti realizovana je na voznom parku OMNI S PLUS firme. Tim povodom Ministar za rad, boračka i socijalana pitanja Aleksandar Vulin posetio projektnu aktivnost H.O. „Dečje srce“ na kojoj su osobe sa smetnjama u razvoju na voznom parku prale automobile Geo wash aparatima za ekološko i suvo pranje.
Raduje nas činjenica da stvaramo uslove da se mladi sa smetnjama u razvoj radno angažuju, da postanu aktivni članovi zajednice u kojoj žive, da ne budu teret svojih porodica, kao i da se prikazuju u pozitivnom svetlu u zajednici, čime će se razbijati i predrasude o njima. Takođe, na ovaj način osobama sa smetnjama u razvoju pružamo mogućnost da daju najbolje od sebe, da se osete i budu korisni i poštovani od strane okoline i zajednice koja ih okružuje.

Sedamdeseta Škola života na Zlatiboru

U periodu od 13. do 20.  aprila 2017. godine održana je 70 Škola života na Zlatiboru. U dobro poznatom ambijentu vile „Vuković“ uskršnje praznike je u vrednom i veselom raspoloženju provelo 37 dece i 10 vaspitača. Tokom uskrašnjih praznika dan smo započinjali jutarnjom gimnastikom i razgibavanjem, dok je dežurna  grupa drugara pripremala i servirala doručak. Nakon doručka šetali smo Zlatiborom i uživali i njegovim čarima, a sportske aktivnosti na otvorenim terenima činile su sastavni deo svakodnevnih šetnji. Za to vreme jedna grupa dece je sa svojim vaspitačem pripremala ručak za svoje drugare i sa nestrepljenjem isčekivala reakcije  na njihove kulinarske veštine. Posebnu čar popodnevnih radionica na ovom kampu  donelo nam je farbanje i ukrašavanje uskrašnjih jaja, kao i druženje  tokom praznika.  Večeri su, po dobro ponazatoj navici, bile rezervisane za veselo djuskanje u diskoteci, kao i na tematskim večerima poput maskenbala, karaoka, izbora za mis i mistera ali i vrućih muzičkih stolica.  Za aktivno i prijatno druženje na 70 Školi života neizmerno smo zahvalni našim domaćinima na toploj i prijatnoj atmosferi, kao i svim donatorima koji su pomogli da se i ova Škola života uspešno realizuje.

Usluga Lični pratilac deteta i u Smederevu

Lični pratilac deteta, kao usluga socijalne zaštite, u martu mesecu počinje sa realizacijom i u Smederevu. Uslugom je za sada obuhvaćeno petoro mališana za koje je procenjena neophodnost kontinuirane podrške Ličnih pratilaca tokom njihovog svakodnevnog funkcionisanja i osamostaljivanja. Kako bi se usluga nesmetano razvijala, stručnjaci Humanitarne organizacije „Dečje srce“ održali su dvodnevnu Obuku Ličnih pratilaca za adekvatno pružanje podrške osobama sa smetnjama u razvoju. Petnaestoro Ličnih pratilaca je praktično baziranom obukom upoznato sa izazovima sa terena i osnaženo za direktan rad sa decom. Ovim povodom, lični pratioci i roditelji mališana, budućih korisnika usluge, upoznati su sa svim uslovima pružanja usluge i njenim kapacitetima.

Žurkaaa!

Rođendan sa onima bez kojih ne bi bilo naše misije, našeg stremljenja i nadanja. Rođendan sa našim pokretačima, sa našim drugarima i prijateljima! Već šesnaest godina radili smo sa njima i za njih, osluškivali smo jedni druge, prevazilazili barijere i rušili zidove. I zato smo danas tu, da se grlimo, igramo, smejemo i volimo i da u veselju provedemo naš veličanstveni šesnaesti rođendan!

Divan dan, divan dan, danas nam je 16. rodjendan!

Tokom proteklih šesnaest godina H.O. „Dečje srce“ predano je radilo za one kojima je podrška neophodna, čvrsto struktuišući svoj cilj ka tome da svoje znanje i druge resurse posveti deci sa smetnjama u razvoju. Trudili smo se da otvorimo te začarane krugove samoće, da osnažimo marginalizovane, da osnažimo zajednicu da prihvati različitost. Da prihvtati decu, decu punu ljubavi, iskrenu i čistu, da prihvati onu „večitu“ decu punu saosećanja za druge. Kroz dosadašnje druženje i zajedničke aktivnosti učili smo jedni od drugih, trudili se da naš rad bude prepoznat, da oni kojima smo posvetili svu našu pažnju budu ravnopravni i aktivni članovi društva, da se nesmetano kreću i funkcionišu. I posle šesnaest godina možemo da kažemo da se ponosimo našim rezultatima, da smo uspeli da izmamimo na hiljade osmeha, da smo obeshrabrenima vratili hrabrost, da smo ojačali porodice, zaposlene u institucijama, lokalne zajednice i šire društvo. I želimo da vam kažemo još nešto: osnažili smo i nas same, učvrstili smo naše ciljeve i uverenja kroz važna prijateljstva sa ljudima iz Ministarstva, Opština, Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Centara za socijalni rad, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, lokanih donatora, pružaoca socijalnih usluga, škola. I svi su nas oni danas posetili i uveličali naše slavlje, kao što to nesebično čine i u našoj saradnji. Nadamo se da ćete uživati u fotografijama, kao što smo i mi danas uživali.

 

Poseta Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, kao i pomoćnik ministra u Ministarstvu rada i socijlane politike, rukovodilac Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Vladimir Pešić posetili su danas Humanitarnu organizaciju „Dečje srce“. Svrha posete bila je upoznavanje sa novooformljenim Centrom za razvoj novih socijalnih usluga i saradnjom sa udruženjem roditelja „Naša kuća“. Ideja je da se u Centru struktuišu socijalne usluge poput predah roditeljstva, stanovanja uz podršku i pomoć u kući za decu koje bi se realizovale u prostorijama pomenutog centra. Saradnja sa udruženjem Naša kuća treba da se kruniše razvojem Terapeutskog preduzetništva za mlade sa smetnjama u mentalnom razvoju. Kroz razgovor sa ministrom Vulinom i pomoćnikom ministra Pešićem usklađivali smo ideje Centra i sagledavali postojeće resurse u odnosu na strukturalne reforme koje Ministarstvo sprovodi. Zvaničnici su tokom svoje posete imali i prilike da prisustvuju osmomartovskoj radionici i direktno se upoznaju sa radom i svakodnevnim funkcionisanjem korisnika Centra. Takođe,  želimo da istaknemo da nam je veliko zadovoljstvo i čast što je naš rad i dosadašnji uspeh prepoznat od strane predstavnika Ministarstva za socijalna i boračka pitanja.

U Vranju održana Osnovna obuka za rad sa decom i osobama sa smetnjama u razvoju

Stručnjaci Humanitarne organizacije "Dečje srce" održali su u Vranju, u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite program Osnovne obuke za rad sa decom i osobama sa smetnjama u razvoju. Cilj programa je osposobljavanje polaznika seminara za procenu funkcionalnosti osoba sa smetnjama u razvoju, kreiranje individualnih programa rada i sprovođenje aktivnosti sa njima i njihovim starateljima. Pored toga stručnjaci su radili na sticanju tehnika i komunikacionih veština sa decom i osobama sa smetnjama u razvoju, kreiranju sinopsisa i osmišljavanju radionica, kreiranju plana tretmana sa grupom korisnika, upoznavanju sa praktičnim funkcionisanjem osoba sa smetnjama u razvoju i njihovim procedurama. Tokom obuke, svoje kompetencije i veštine ojačalo je 25 stručnjaka Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite.

Obuka stručnjaka za primenu konkretnih postupaka u cilju poboljšanja funkcionalnosti osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju

U periodu od 28. do 29. januara 2017. godine stručnjaci Humanitarne organizacija „Dečje srce“ održali su obuku u Maloj domskoj zajednici u Negotinu koja aktivno funkcioniše već pet godina i smešta decu sa smetnjama u mentalnom razvoju. Tokom pomenutog perioda 9 stručnjaka ojačalo je svoje kapacitet i kompetencije za rad kroz „Obuku stručnjaka za primenu konkretnih postupaka u cilju poboljšanja funkcionalnosti osoba sa smetnjama u razvoju“. Cilj obuke je primena što konkretnijih postupaka i pružanje što kvalitetnije brige o fizičkom i psihosocijalnom razvoju dece sa smetnjama u mentalnom razvoju koja su smeštena u institucijama. Svi postupci sadržani u obuci su u skladu sa savremenim pedagoškim metodama. Takođe, treba istaći da je održana obuka akreditovana kod republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Ojačani kapaciteti pružaoca socijalnih usluga u Valjevu

Projekat Razvoj održivih usluga u zajednici na području Zapadne Srbije koji Grad Valjevo realizuje u parnerstvu sa Karitas Valjevo, Društvom za cerabralnu paralizu Valjevo i Centrom za društveno ekonomski razvoj iz Jagodine, doprineće uspostavljanju i unapređenju socijalne usluge Pomoć u kući za osobe sa invaliditetom. Projektom, koji uvođenjem novih usluga doprinosi socijalnoj inkluziji i poboljšanju kapaciteta grada Valjeva, biće obuhvaćeno 70 korisnika ove marginalizovane grupe stanovništva iz gradskog, prigradskog i seoskog područja. Cilj je osnaživanje osoba sa invaliditetom, njihovo uključivanje u društvenu zajednicu i konkretna pomoć stručnog osoblja u procesu prevazilaženja zdravstvenih i drugih problema sa kojima se svakodnevno suočavaju i zbog kojih im je kvalitet života na veoma niskom nivou.
U okviru pomenutog projekta održane su dve edukacije Škola životnih veština i Interni monitoring i evaluacija usluga u sistemu socijalne zastite u organizaciji H.O. Dečje srce.
Program Škola životnih veština se nametnula kao dobar metodološki program koji nudi sadržaje neophodne osoblju koje će usmeravati aktivnosti ka realizaciji programa. Drugu obuku Interni monitoring i evaluacija usluga u sistemu socijalne zastite održali su akreditovani treneri Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu. Obuke su pomogle da se kapaciteti osoblja zaposlenog u uslugama socijalne zaštite podignu na viši nivo i obezbede kvalitetnije pružanje usluga.

Novogodišnja proslava u hotelu "Šumadija"


Kako drugačije ispratiti staru i dočekati novu godinu nego u društvu najdražih drugara i prijatelja. Biti u dobrom društvu, znači biti u društvu kakvom smo mi bili sinoć u hotelu „Šumadija“. Tokom čitave godine delili smo zajedno uspehe i neuspehe, simpatije, osmehe, zagrljaje, ljubav ali i po neku malu svadju, nesuglasicu, neuspeh. Bili smo podrška jedni drugima u prevazilaženju prepreka, sticanju novih znanja i veština, osvajanju ciljeva. Nesebično smo delili znanja i čvrsto koračali ka ostvarnju naših snova. U čvrstim zagrljajima i dobro poznatim ritmovima ispratili smo godinu staru i poželeli da nas sledeće godine bude još više i da bez prepreka koračamo jer AKO PRIMIĆEUJEMO SAMO ONO ŠTO NAS RAZDVAJA, ZABORAVIĆEMO SVE ŠTO NAS SPAJA! Srećni vam Novogodišnji i Božićni praznici!

 

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs