Ulična manifestacija „Ikebana sreće“

 

U okviru projekta Mi radimo, budućnost gradimo realizovana je druga ulična manifestacija - „Ikebana sreće“ za osobe koje se obučavaju za zanimanje cvećara. Manifestacija je realizovana u okviru Kulturnog leta na Paliluli, u organizaciji Gradske opštine Palilula i CZK „Vlada Divljan“.
Učešće na javnim manifestacijama predstavlja dobar vid promocije i predstavljanja stečenih radnih i socijalnih kompetencija, kao i proizvoda koji su nastali u procesu radnog osposobljavanja, a u cilju senzibilizacije društvene zajednice i promocije socijalnog preduzetništva. Ovom prilikom budući cvećari su razgovarali sa posetiocima Kulturnog leta na Paliluli o svojim iskustvima sa zanatskog programa obuke i delili bukete i cvetne aranžmane koje su u sklopu obuke napravili. Polaznici su sa oduševljenjem prihvatili ikebane sreće i poneli sa sobom nova iskustva, osmehe i toplinu. Učešćem na javnim manifestacijama osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju se osnažuju, uključuju u redovne društvene tokove i utiču na smanjenje predrasuda koje se tiču njihovih sposobnosti. Na taj način direktno utiču na kreiranje pozitivnih društvenih promena i tolerantnijeg društva, što ima pozitivne efekte na čitavu zajednicu.
Projekat Mi radimo budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unuje, Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, kroz program LOT2 Socijalne biznis inicijative.

 

Ulična manifestacija na Beogradskom manifestu

Beogradski manifest je mesto susreta i radosti za njegove posetioce i slučajne prolaznike koji su odlučili da prošetaju Kalemegdanskom tvrđavom i ponesu kući sa sobom nova iskustva. U okviru projekta Mi radimo budućnost gradimo, a na Beogradskom manifestu realizovana je prva ulična manifestacija za knjigovesce pod nazivom „Blokčić tebi, blokčić meni – blago tebi, blago meni“. Cilj uličnih manifestacija je promocija proizvoda koji su nastali u okviru zanatskog programa obuke, kao i senzibilizacija društvene zajednice u pogledu prihvatanja i razumevanja osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju, kao i njihovim mogućnostima i rezultatima rada. Za ovu priliku su vredni knjigovesci napravili blokčiće – priveske koje su u vidu paketića delili posetiocima Beogradskog manifesta, upoznali ih sa ciljevima projekta i značajem njihovog radnog osposobljavanja.

Ovakav vid društvene promocije obezbeđuje osobama sa smetnjama u razvoju da u direktnom kontaktu sa većinskim stanovništvom predstave sebe, svoje proizvode, radne i socijalne veštine i time postanu aktivni nosioci pozitivnih društvenih promena koje se kreću u pravcu kreiranja inkluzivnog i tolerantnijeg društva.
Posetioci Manifesta su sa osmesima primili paketiće i razgovarali sa našim polaznicima o tome šta su sve naučili na zanatskom programu obuke i kako željno iščekuju da rade i svoju budućnost grade. Po završetku manifestacije svako je poneo sa sobom nešto novo i autentično – neko blokčić, neko osmeh i toplinu, neko korisne informacije o značaju radnog osposobljavanja i angažovanja, a svako je ostavio za sobom poneku predrasudu i sumnju u vezi sposobnosti naših vrednih zanatlija.

Blokčić tebi, blokčić meni

U okviru projekta Mi radimo budućnost gradimo, realizovaće se prva ulična manifestacija pod nazivom „Blokčić tebi, blokčić meni“, u okviru Beogradskog manifesta. Na manifestaciji će učestvovati naši knjigovesci, koji uspešno privode kraju svoju četvoromesečnu zanatsku obuku. Tom prilikom predstaviće prozvode čiji su proces proizvodnje uspešno savladali tokom obuke. Ova aktivnost realizovaće se sa ciljem prezentacije radnih i socijalnih veština, kao i sa ciljem upoznavanja zajednice sa projektom i projektnim aktivnostima.
Ulične manifestacije na interaktivan i zanimljiv način informišu zajednicu o najrazličitijim društvenim temama i vrše promociju proizvoda. U okviru projekta Mi radimo budućnost gradimo biće realizovano šest manifestacija, po dve za svaki zanatski profil. Tokom pomenutih manifestacija naše zanatlije promovisaće veštine stečene tokom kreiranih programa obuka. Realizacija ovih aktivnosti doprineće osvešćivanju lokalne zajednice o mogućnostima radnog osposobljavanja i angažovanja osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama.
Dok knjigovesci papiriće kroje, cvećari aktivno rade na razvoju svojih kreativnih i radnih sposobnosti. Svakog dana postajemo sve veštiji u pravljenju aranžmana i stičemo praktična znanja iz oblasti sađenja i održavanja raznovrsnog cveća i začinskog bilja.

Komunikacija sa mušterijama

„Dobar dan, izvolite“, je prvo što nam prodavac kaže kada uđemo u radnju, a mi smo svoje komunikacijske veštine razvijali u Školi socijalnih veština. Kakva bi to radionica bila ako nije interaktivna i ne utiče na razvoj kreativnih sposobnosti, tako da smo ovog puta u simuliranom radnom okruženju i kroz igru uloga vežbavali komunikacijske veštine.
Kada smo se upoznali sa aktivnostima koje ćemo imati tokom radnog dana pričali smo o našim iskustvima sa prodavcima. Kako bi to naš drugar rekao :“Prodavac mora da se smeje“, i mi smo se složili sa tim, jer je osmeh najlepši pozdrav koji nam neko može uputi. Zatim smo se podelili u parove, prodavac i kupac, i učili kako da uslužimo mušteriju.
Osmeh na licu je bio nezaobilazan detalj, kao i srdačnost u glasu, lepo smo se zabavili i dosta toga naučili. Svako je imao priliku da se oproba u novim ulogama, neko je bio knjigovezac koji je primao porudžbenicu za dečje slikovnice, a neko mušterija koja je kupovala cveće za sebi dragu osobu.

 

Poseta budućih knjigovezaca štampariji Quadra Graphic

U cilju upoznavanja sa budućim radnim okruženjem, zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da su naši knjigovesci posetili štampariju Quadra i imali priliku da vide kako izgleda proizvodni proces grafičkih proizvoda, fascikli i kutija za lekove. Videli su različite mašine za sečenje, štosovanje, grafičku doradu i naučili od iskusnih radnika kako se pravilno rukuje njima. Pored mašina, materijala i alata koji se koriste u radu, videli su način odlaganja otpadnog materijala i značaj održavanja higijene na radnom mestu.
Budući knjigovesci su sa radnicima štamparije razgovarali o bezbednosti na radu, kao jako važnom segmentu prilikom rukovanja mašinama. Naša mala tura je bila prava avantura i vodič kroz mašinski lavirint u kome se podjednaka pažnja posvećuje profesionalnim i socijalnim kompetencijama. Polaznici su imali priliku da vide kako se treba ponašati na radnom mestu, kako se pristojno oblačiti i kako bi trebalo komunicirati sa kolegama i nadređenima.
Sa širokim osmesima smo završili posetu i puni motivacije rešili da budemo što vredniji na zanatskom programu obuke, kako bi bili najbolji u svom poslu. Budući knjigovesci su iz Quadra-e poneli nove snove i razmišljanja o budućem radnom mestu i međusobno podelili iskustva i želje koje su im bile u mislima.
Projekat Mi radimo budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unuje, Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, kroz program LOT2 Socijalne biznis inicijative.

Početak obuke za cvećare u okviru projekta "Mi radimo, budućnost gradimo"

Sa buđenjem prirode bude se i naši cvećari, te vas sa zadovoljstvom obaveštavamo da je četvoromesečni zanatski program za cvećare počeo sa realizacijom. Ovom obukom obuhvaćeno je 20 polaznika, koji su podeljeni u dve grupe. Uporedo sa obukom koja se sprovodi u Srednjoj zanatskoj školi, polaznici će pohađati i Školu socijalnih veština, u prostorijama H.O.“Dečje srce“, koja će im omogućiti sticanje i unapređenja socijalnih kompetencija i veština.
U okviru zanatskog programa obuke za cvećara, polaznici će steći znanja i veštine koje su neophodne za obavljanje ovog zanimanja, a koja se tiču pripreme zemlje, sadnje cveća, aranžiranja buketa, ikebana i kreiranja različitih cvetnih dekoracija. Takođe, pored uzgajanja i aranžiranja cveća, budući cvećari će se upoznati sa još jednim važnim segmentom – prodajom cveća, gde će akcenat biti na sticanju socijalnih i komunikacijskih veština. Naučiće i koje alate i pribor cvećari koriste u svom radu, kako ih odlažu i pravilno koriste.
Tokom prvog dana obuke, polaznici su se upoznali sa planom rada, imali su priliku da vide različite biljne vrste i kako treba voditi računa o njima. Nakon toga su razgovarali o značaju cveća, očuvanju životnog okruženja i naše odgovornosti prema prirodi. Inspirisana lepotom prirode koja se budi i početkom obuke za željeno zanimanje, jedna polaznica nas je obradovala sastavom o cvećarstvu i načinu kako treba brinuti o cveću, koji je pročitala pred grupom. Kako nikog nije ostavila ravnodušnim, ostali polaznici su dobili nove ideje kako možemo oplemeniti okruženje u kome živimo. Zajedno su napravili ikebanu od poljskog cveća, zelene salate i rumenih rotkvica, igrajući se sa bojama i različitim materijalima kroz razvoj kreativnih sposobnosti.
Projekat "Mi radimo budućnost gradimo" realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unuje, Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, kroz program LOT2 Socijalne biznis inicijative.

Na krilima proleća

Lepo vreme donosi i dobro raspoloženje, a u tom duhu  u okviru Škole socijalnih veština i sticanja radnih kompetencija, naši cvećari bili su vredni i sa svojim trenerima započeli su akciju ulepšavanja javnih površina.
Tokom jednog sunčanog poslepodneva, ozarenih lica i vrednih ruku, u skladu sa budućim zanimanjem, ukrašavali smo žardinjere u našem komšiluku. Pre početka akcije u prostorijama H.O. Dečje srce osmislili smo dizajn žardinjera i dogovorili se koje ćemo boje koristiti. Smeh i dobro raspoloženje je neizostavni deo svakog našeg druženje, a tokom ovog popodneva dodatno nas je razveselio cvrkut ptica.
Poneseni duhom proleća koristili smo jarke boje: crvena je boja ljubavi, jer mi radimo i ljubav gradimo, zelena je boja prirode i proleća, ljubičasta simboliše jednistvenost, a mi smo po svemu jedinstveni. Komšije oduševljene našom akcijom poželеle su nam da nastavimo da unosimo sreću, radost i ljubav u svemu što radimo.
Projekat Mi radimo budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unuje, Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, kroz program LOT2 Socijalne biznis inicijative.

Održan drugi okrugli sto projekta "Mi radimo, budućnost gradimo"

U petak 9.Marta održan je drugi okrugli sto u okviru projekta Mi radimo, budućnost gradimo na temu: obrazovanje i zapošljavanje kao preduslov osamostaljivanja. Okruglom stolu prisustvovali su roditelji dece koja su obuhvaćena programom obuke, nastavnici kreiranih programa obuke, preduzetnici sa iskustvom u oblasti socijalnog preduzetništva, stručnjaci H.O Dečje srce kao i osoba koja je zadužena za monitoring ljudskih prava.
Radno osposobljavanje i angažovanje je preduslov osamostaljivanja svake osobe pa tako i osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama. Kao osetljiva društvena kategorija oni teže dolaze do zaposlenja i upravo kroz promociju socijalnog preduzetništva i aktviranjem socijalnog preduzeća omogućiće se da postanu aktivni članovi društva.
O potencijalima socijalnog preduzetništva govorili su nam preduzetnici, sa iskustvom u socijalnom preduzetništvu, govorili su o konceptu socijalnog preduzeća i njegovom funkcionisanju. Na temu osamostavljivanja i radnog angažovanja nadovezala se tema radne sposobnosti. Sručnjaci H.O. Dečje srce su detaljnije upoznali prisutne sa razlikom između radne i poslovne sposobnosti, sa procesom oduzimanja i vraćanja radne sposobnosti, kao i koja su prava i mogućnosti njihove dece. Još jedna od tema okruglog stola odnosila se i na upoznavanje sa postojećim programima i radnog osposobljavanja osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama kao i na mogućnost zapošljavanja nakom završene obuke.
Sam proces radne integracije i inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju je vrlo zahtevan, neretko nailazi na otpor sredine, tako je da svaki vid podrške roditeljima i porodicama od velikog značaja. Samo zajedničkim delovanjem možemo da ostarimo svoj cilj, tj. da uključimo što veći broj osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama u društvene i radne tokove.
Projekat Mi radimo budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unuje, Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, kroz program LOT2 Socijalne biznis inicijative.

8. mart, međunarodni dan žena

Dragi naši, kao što već to i sami znate - danas je međunarodni dan žena, dan borbe za ravnopravnost muškaraca i žena! I u tom duhu, duhu ravnopravnosti i jednakosti, a u okviru projekta Mi radimo, budućnost gradimo vredno smo radili kako bi baš Vas, slučajnu prolaznicu, nečiju mamu, baku, sestru, tetku iznenadili! Svo znanje i veštine koje su naši drugari stekli tokom programa obuka usmerili su upravo na to da Vas obraduju i iznenade buketima cveća koje su pripremali za Vas! Radujemo se što smo baš danas uspeli da sa vama podelimo naše znanje i ukažemo na naše radne kompetencije! Vama, svim našim damama, još jednom želimo da poželimo srećan 8.mart i dajemo obećanje da ćemo i u budućnosti vredno da radimo i mamimo vaše osmehe našim darovima!
Projekat Mi radimo, budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unuje, Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, kroz program LOT2 Socijalne biznis inicijative.

U okviru projekta "Mi radimo budućnost gradimo" održana su još dva treninga za roditelje

U prostorijama H.O. Dečje srce održana su još dva dvodnevna treninga za roditelje čija su deca uključena u program radnog osposobljavanja u okviru projekta "Mi radimo budućnost gradimo". Prvi dvodnevni trening održan je 12. i 13. februara, a drugi sledeće nedelje 19. i 20. februara. Na ovim treninzima motivisano je još 30 roditelja/staratelјa za aktivno uključivanje njihove dece na tržište rada.
Prvog dana treninga roditelji su kroz interaktivne radionice upoznavali sa zakonskim regulativama i strategijama u okviru zapošljavanja osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama. Pored zakonskog dela pričali smo i o socijalnom preduzetništvu, o pokretanju socijalnog preduzeća, kako obezbediti održivost preduzeća i na koji način plasirati proizvode.
Drugog dana roditelji su sa trenerima, kroz kreativne radionice i igre uloga, učili kako da odgovore na potrebe njihove dece, na koji način da usklade radno vreme sa mogućnostima njihove dece, kao i kako da odgovore na zahteve poslodavaca prilikom radnog angažovanja.
Održanim treninzima roditelji/staratelji osoba koje su uključene u projekаt motivisani su i senzibilisani za pružanje adekvatne podrške i podstreka u procesu sticanja radnih kompetencija i veština.
Projekat "Mi radimo budućnost gradimo" realizuje Humanitarna organizacija "Dečje srce" u saradnji sa Srednjom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unuje, Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, kroz program LOT2 Socijalne biznis inicijative.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs