Održan prvi okrugli sto projekta Mi radimo, budućnost

U okviru projekta Mi radimo, budućnost gradimo održan je prvi okrugli sto sa temom: obrazovanje i zapošljavanje kao preduslov osamostaljivanju.
Okruglom stolu prisustvovali su roditelji dece koja su uključena u program obuke, nastavnici kreirarnih programa obuka, predstavnici Dečjeg srca i socijalnog preduzeća.
Učesnici su kroz razgovor razmotrili vid dualonog obrazovanja kao pogodno tlo za razvoj profesionlanih veština koje će im kasnije omogućiti radno angažovanje u skladu sa njihovim individualnim mogućnostima. Na pitanje kako podstaći osamostaljivanje i lični razvoj osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim invaliditetom, stručnjaci H.O. Dečje srce predstaviili su program Škole životnih veština kojom će osobe pored instrumentalnih veština unaprediti i veštine samopredstavljanja i samopromocije.
Još jedna od bitnih tema koja je pokrenuta na prvom okruglom stolu tiče se socijalnog preduzetništva, razvoja socijalnih preduzeća, kao i pitanja kako do zaposlenja. Roditelji su govorili o interesovanjima njihove dece i mogućnostima, sa željom da se kroz predstojeći program na što efikasniji način pripreme za aktivnog člana zajednice. Predstavnica socijalnog preduzeća „Naša kuća“ istakla je važnost sinergije delovanja svih prisutnih aktera u procesu osamostaljivanja osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama, shodno tome da socijalno preduzetništvo kod nas još uvek nije dovoljno razvijeno.
Da se još jednom podsetimo da je ovo prvi od pet okruglih stolova koji je relizovan u okviru projekta Mi radimo, budućnost gradimo, sa ciljem zajedničkog delovanja u procesu prelaska osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama sa pasivnih primaoca socijalne pomoći do aktivnih i radnoangažovanih članova zajednice.
Projekat Mi radimo budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjnom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanjai socijalne zaštite na lokalnom nivou, koroz program LOT 2 Socijalne biznis inicijative.

Karavan dualnog obrazovanja

Karavan „Duh mladosti“ koji organizuje omladniska organizacija „Spirit of Youth“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta i partnerskih organizacija, u cilju promocije dualnog obrazovanja i omladinskog preduzetništva i sporta održan je 12.12.2017. godine u Beogradu.
Prisutnima su se obratili Mladen Šarčevi, Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja, kao i Goran Vesić, gradski menadžer Grada Beograda, ističući važnost dualnog obrazovanja i radost što je karavn uspeo da okupi brojene škole, predstavnike nevladinog sektora i kompanija koje zajedničkim delovanjem otvaraju mladima vrata velikih kompanija i omogućavaju im nakon završetka školovanja zaposlenje.
Veliko nam je zadovoljstvo što smo u okviru Karavana uspeli da istaknemo i važnost aktivnosti projekta Mi radim budućnost gradimo, ali i značaj ne samo dualnog obrazovanja za mlade sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama već i važnost razvoja socijalnog preduzetništva. Prisutni su bili u prilici da se upoznaju sa planom i ciljevima koje je projekat postavio, ali i sa proizvodima koje će u budućnosti proizvoditi naša ciljna grupa.
Projekat Mi radimo budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjnom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanjai socijalne zaštite na lokalnom nivou, koroz program LOT 2 Socijalne biznis inicijative.

 

 

Mi radimo, budućnost gradimo

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je Humanitarna organizacija "Dečje srce" potpisala grant ugovor sa Vladom Republike Srbije, ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU čime je i zvanično počeo sa realizacijom projekat „Mi radimo budućnost gradimo“.
H.O. Dečje srce kao nosilac projekata realizuje isti u saradnji sa Srednjom zanatsko školom uz finansijsku podršku Evropske unije, Delegacija Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, a u okviru programa IPA 2013, Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanjai socijalne zaštite na lokalnom nivou, koroz program LOT 2 Socijalne biznis inicijative.
Projekat “Mi radimo budućnost gradimo”, čija je realizacija planirana do 05.06.2019. godine, ima za cilj razvoj i ojačavanje kompetencija osoba sa smetnjama u razvoju kroz obuku i radnu praksu. Kroz svoju realizaciju projekat će pružiti podršku razvoju socijalnog preduzetništva i stvoriti mogućnost radnog angažovanja osoba koje su isključene sa tržišta rada.
Projektne aktivnosti koje će se realizovat tokom naredne dve godine, a koje će u velikoj meri poboljšati kvalitet života osoba sa smetnjama u razvoju ogledaju se u:
• Proceni radne sposobnosti osoba sa smetnjama u razvoju 
• Razvoju i prilagođavanju zanatskog programa
• Treningu i motivaciji roditelja osoba sa smetnjama u razvoju
• Četvoromesečnoj praktičnoj obuci 60 polaznika za 3 zanata: pomoćni kuvar, cvećar i knjigovezac
• Razvoju i sprovođenju obuka socijalnih veština za osobe sa smetnjama u razvoju
• Razvoju onlajn platforme za proizvode koje su napravile osobe sa smetnjama u razvoju
• Aktiviranju socijalnog preduzeća
• Razvoju i distribuciji materijala koji će promovisati projekat ,,Mi radimo, budućnost gradimo“.
Radujemo se realizaciji ovog projekta jer zaista verujemo u slogan projekta da ako radimo, budućnost gradimo.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs