Одржан први округли сто пројекта "Ми радимо, будућност градимо"

У оквиру пројекта Ми радимо, будућност градимо одржан је први округли сто са темом: образовање и запошљавање као предуслов осамостаљивању.

Округлом столу присуствовали су родитељи деце која су укључена у програм обуке, наставници креирарних програма обука, представници Дечјег срца и социјалног предузећа.

Учесници су кроз разговор размотрили вид дуалоног образовања као погодно тло за развој професионланих вештина које ће им касније омогућити радно ангажовање у складу са њиховим индивидуалним могућностима. На питање како подстаћи осамостаљивање и лични развој особа са менталним и/или интелектуалним инвалидитетом, стручњаци Х.О. Дечје срце представиили су програм Школе животних вештинa којoм ће особе поред инструменталних вештина унапредити и вештине самопредстављања и самопромоције.

Још једна од битних тема која је покренута на првом округлом столу тиче се социјалног предузетништва, развоја социјалних предузећа, као и питања како до запослења. Родитељи су говорили о интересовањима њихове деце и могућностима, са жељом да се кроз предстојећи програм на што ефикаснији начин припреме за активног члана заједнице. Представница социјалног предузећа „Наша кућа“ истакла је важност синергије деловања свих присутних актера у процесу осамостаљивања особа са менталним и/или интелектуалним сметњама, сходно томе да социјално предузетништво код нас још увек није довољно развијено.

Да се подсетимо да је ово први од пет округлих столова који је релизован у оквиру пројекта Ми радимо, будућност градимо, са циљем заједничког деловања у процесу преласка особа са менталним и/или интелектуалним сметњама са пасивних примаоца социјалне помоћи до активних и радноангажованих чланова заједнице.

Пројекат Ми радимо будућност градимо реализује Хуманитарна организација Дечје срце у сарадњи са Средњном занатском школом. Имплементација пројектних активности финансирана је од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у сарадњи са Владом Републике Србије, тачније Министарством финансија, одељење за уговарање и финансирање програма финансираних од стране ЕУ,  а у оквиру програма ИПА 2013 Развој ефикасних услуга у заједници у области образовањаи социјалне заштите на локалном нивоу, короз програм ЛОТ 2 Социјалне бизнис иницијативе. 

 

 

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs