Клуб родитеља

Klub roditelja 02

„Клуб родитеља“ је пројекат који је имао за циљ изградњу заједничке стратегије на релацији особа ометена у менталном развоју-родитељ-стручњак-друштво. Дугогодишња сарадња како са Удружењима родитеља, тако и са државним органима показала нам је да је то једини начин да се створи свест о демократским стандардима потребним да се осигура достојан живот за особе са сметњама у развоју.

Пројектне активности које су пратиле остварење постављеног циља су организовање семинара за родитеље из три Удружења из унутрашњости Србије и три из Београда, као и покретање информативног центра. Семинар је обухватио 54 директна учесника и на стотине индиректних који свакодневно користе услуге инфоцентра и који користе знање учесника семинара.

Семинари су организовани 28-29.маја, 4-5.јуна и 11-12.јуна 2005 године. Семинарима су присуствовали представници Удружења из Ниша, Србобрана, Зрењанина, Инђије и Куле (њих укупно 27) и 27 представника београдских удружења који су прошли кроз три викенд семинара.

Klub roditelja 01

Покретање ''Клуба родитеља'' од представника Удружења за помоћ особама ометених у развоју наишао је код родитеља на опште прихватање и одобравање. Сви учесници су се сложили са идејом да им је неопходна помоћ у раду, писању пројеката и налажењу донација, као и заступању, лобирању и утицају на државне органе да промене став о особама ометеним у развоју који се налазе на маргини друштва. Резултат семинара су и прављење визије, мисије и приоритетних потреба „Клуба родитеља“. Представницима локалних удружења расветлили су се детаљи тимског рада, групног функционисања и одлучивања, и научили су како да напишу једноставнију форму предлога пројекта и тиме ојачају своје функционисање и позицију у локалној заједници. Тако ојачани моћи ће лакше да врше утицај на заједницу и имаће већу жељу и потребу да припадају клубу како би могли на вишем нивоу да се боре за своја права. Приоритете које су поставили , а којим би требали и клуб и њихова локална удружења да се баве је покретање дневних центра, разбијање предрасуда и дискриминација МНРО и решавање законске регулативе.

За потребе семинара „Клуба родитеља” направљен је приручник који ће помоћи многим појединцима и групама да се створи свест о демократским стандардима потребним да се осигура достојан живот за особе са сметњама у развоју. Пројекат је од његовог почетка пратила медијска кампања, тако да су активности пропраћене наступима на телевизијама РТС, Б92, БК, ТВ Метрополису, новинама Политика, Глас, Данас, часописима Лиса, Женски свет, Ревија Д, радио станицама Београд 1, Скај радио, Балкан и Сајам.

Пројекат је трајао од 15. јануара до 15. јула 2005. године, а финансијски је подржан од стране Демократске комисије Америчке амбасаде у Београду и Савеза српске омладине из Шведске.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs