Стварање предуслова за самостални живот

Пројекат има за циљ да створи предуслове за самостални живот МНРО побољшањем социјалних услуга и увођењем иновативних програма којим ће се помоћи процес деинституционализације.

Циљну групу чине:

  •  28 особа ометених у менталном развоју (МНРО) из установе за трајни смештај ЛОМР ,,Никола Шуменковић” из Стамнице,
  •  28 особа ометених у менталном развоју (МНРО) из установе за трајни смештај ЛОМР ,,Гвозден Јованчићевић” из Великог Поповца,
  •  16 стручњака из институције у Стамници и Великом Поповцу који су у непосредном контакту са овим особама,
  •  5 волонтера на студијама у Београду.

Пројектне активност су се односиле на прављење инструмента за процену корисника као и на креирање документације којом ће се стручњацима из институције омогућити да имају бољи увид у способности корисника, креиран је дидактички материјал, корисници су искуствено прошли кроз активности које се односе на укључивање у самостални живот уз подршку, Обучено је 8 радника за другачији приступ са корисницима и за коришћење информационог система „ISEEDORA“ и процена корисника је унешена у информациони систем „ISEEDORA“.

Резултати овог пројекта се огледају кроз то да радници институције сада јасније сагледавају начин припреме особа са сметњама у развоју за самостални живот, по први пут се на исти начин у институцији прате постигнућа корисника, њихову процену и индивидуалне програме, 15% МНРО је усвојило активности животних вештина и припремило се за програме самосталног живота и професионалног оспособљавања, а 20 % МНРО се усвајањем ових активности припремило за програме живота уз подршку, али не и за радно оспособљавање, 30% стручњака спремни су да примењују алтернативне облике рада и да самостално осмисле припрему особа из установа за самостални живот, 50% нема негативан став о деинституционализацији, 40% волонтера ће изразити жељу да се активно укључи и помогне реализацију овог и сличних програма.

Пројекат је трајао 5 месеци, од 10.06. до 10.11.2008. године, а финансиран је од стране Министарства рада и социјалне политике.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs