Повремено збрињавање особа са сметњама у менталном развоју

Циљ пројекта је развој програма за подршку осамостаљивању корисника са сметњама у менталном развоју који показују агресивност у свом понашању.
Пројекат је реализован у Београду и Крагујевцу.
Циљна група су особе са сметњама у менталном развоју које имају неке психичке сметње,
родитељи и васпитачи, представници из 6 институција социјалне заштите.
У оквиру пројекта одржано је 6 састанака којим је направљен план и садржај едукације, направљени критеријуми за одабир по три радника из 6 институција који ће проћи едукацију, изабрано 18 радника из 6 институција, сваки радник направио студију случаја корисника из своје институције, обезбеђен је простор у оквиру институције ,,Мале Пчелице“ за спровођење теоријске и практичне едукације, спроведене су едукације и одржан практични део где су учесници били подељени у 3 групе у трајању по 3 дана; направљен нацрт документа којим би се регулисао приступ и активности са агресивним корисницима или са корисницима у погоршању. Направљена је стратегија рада са родитељима и особама са сметњама у развоју из породица који показују агресивно понашање. Направљен је заједнички план рада за децу и особе који показују агресивно понашање.


Резултати пројекта су 18 радника из 6 институција прошли теоријску и практичну обуку која им је помогла да промене однос и нађу решење за изазове које имају у раду са агресивним корисницима, развијен нови програм социјалне услуге за повремена збрињавања и осамостаљивања особа са сметњама у менталном развоју које показују агресивност из породица и институција , урађен је акт којим се регулишу начини и поступање према корисницима који имају агресивно понашање и креиран програм који подразумева привремено збрињавање особа са сметњама у развоју који имају агресивне манифестације.
Пројекат је трајао од 18.07.2010 до 18.01.2011.год.
Финансирање пројекта је обезбедило Министарство рада и социјалне политике, сектор за заштиту особа са инвалидитетом.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs