Пројекти Реализовани пројекти Нама је стало Школа животних вештина на Златибору

Школа животних вештина на Златибору

У оквиру пројекта „Нама је стало“ - Унапређење социјалне инклузије особа са сметњама у развоју и њихових породица кроз заједничке активности у Црној Гори и Србији – реализована је једна од кључних активности која подразумева практичну обуку за професионалце који раде са особама са сметњама у развоју у Црној Гори и Србији, програм „Школа животних вештина“. Седмодневни боравак је реализован од 1. до 8. јула 2013. године на Златибору у хотелу „Таxи Петрол“, а укупно је учествовало четрдесетдве особе. Из Ужичког округа је учествовало петнаесторо деце и младих са сметњама у менталном развоју, као и четири васпитача који су двадесет четири часа бринули о њима. Из Никшићког округа је такође учествовало петнаесторо деце и младих са сметњама у развоју, а о њима је бринуло пет васпитача. Са њима су седам дана радила два едукатора из Хуманитарне организације „Дечје срце“, као и супервизор, који је уједно и аутор програма „Школа животних вештина“.

Програм „Школа животних вештина“ је конципиран по јединственом ритму који се спроводи сваког дана, те су активности свакодневно у исто време, с тим да се разликује тема спроведене активности. Вишегодишње искуство и рад на овако конципиран начин нам је показало да јасно испланиран дан са већим бројем активности помаже особама са сметњама у менталном развоју да се усредсреде на одређену активност, смањује њихову напетост и агресивне тежње услед вишка слободног времена и неискоришћене енергије. Оно што је такође значајно за овако конципиран ритам дана је то што се активност понавља из дана у дан и што се особе са сметњама у развоју врло брзо навикавају на овакав ритам, брзо усвајају која активност следи, што доприноси предвидљивост дана, што особама са сметњама у менталном развоју изузетно прија. Особе са сметњама у развоју врло брзо прихватају овакав ритам, без обзира на то какве навике имају код куће. Током активности васпитачи су усмеравани да пруже подршку корисницима којима је помоћ потребна, али и да у исто време извуку максимални потенцијал сваког од њих и на тај начин подстакну рад на њиховом самопоуздању и самосталном извођењу различитих животних вештина.

Нека од деце су већ имала прилику да буду активни учесници седмодневне Школе животних вештина на Жабљаку и када смо их поново срели на Златибору, могло се видети да су видно узбуђени са великом жељом да што пре учествују у програмским активностима. Позитивну енергију деца су пренела и на остале учеснике који су по први пут на овом програму, те су и остала деца једва чекала да активности отпочну и да уживају у седам дана заједничког дружења. Колико им је било лепо и колико им родитељи нису недостајали говори и пример дечака из Ужица коме су родитељи дошли у посету, а он им је када су дошли рекао да га не прекидају док се дружи са другарима и да ће се видети у понедељак када дође кући.
Ради завршне евалуације седмодневног програма који се одржао на Златибору, за особе са сметњама у развоју смо припремили евалуациони упитник у коме су навели да ће памтити дружење са новим другарима, вечерње дискотеке и награде које су тада добијали као најбољи учесници, шетње по Златибору, вожњу возићем, радионице на којима су научили много нових ствари... Посебно је интересантан одговор једног од учесника: „Све сам запамтио“.

Васпитачи су пак, на крају седмодневне Школе животних вештина рекли да су пре поласка на Школу животних вештина имали задршку, јер нису знали како ће деца реаговати без својих најближих седам дана, као ни колико су самостална. Међутим, било им је врло пријатно изненађење како је све добро организовано, колико су и они сами кроз програм научили и колико ће им ово искуство помоћи у даљем раду, без обзира у којој услузи раде. Један од васпитача се надовезао и рекао да је Школа животних вештина програм где вештине не уче само деца, већ и професионалци, без обзира које су професије и колико имају досадашњег искуства у раду.

Све у свему, било је ово седам дана пуних позитивне енергије, одличног дружења, различитих активности, а све је било преплављено јаким емоцијама, што се нарочито видело на дискотеци последње вечери, када су сви пожелели да она траје целу ноћ.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs