Семинар за волонтере у Јагодини

Пројекат „Делујемо, јер нам је стало“ има за циљ покретање иницијативе за јачање плурализма друштва према особама са инвалидитетом и њиховим породицама у општинама Јагодина, Ћуприја и Параћин и суседним општинама. Реализација овог пројекта спада у програм Европског инструмента за демократију и људска права (ЕIDHR), који финансира Европска унија. Водећи апликанти на овом пројекту, стручњаци Хуманитарне организације „Дечје срце“ одржали су едукацију волонтера под називом „Јачање капацитета студената Педагошког факултета у Јагодини“ 25. и 26. децембра 2013. године у просторијама Геронтолошког центра у Јагодини. Едукацији је присуствовало и активно учествовало укупно 32 волонтера, углавном студената Педагошког факултета.

Едукација је одржана према унапред припремљеној агенди и синопсису, а у складу са претходним знањима и искуствима које волонтери имају. И поред унапред припремљене агенде, едукатори су у току семинара теме и начине њиховог презентовања усклађивали са потребама групе и њиховом интересовању. Била је изузетна част и велико задовољство радити са младим људима препуним енергије и ентузијазма, који показују изузетну жељу за новима знањима и искуствима. Неке од обрађених тема на овој дводневној едукацији биле су и предрасуде које друштво има према особама са сметњама у развоју и како их разбити, начини комуникације са особама са сметњама у развоју, улога волонтера и оснивање волонтерског центра, радионичарски рад, тимски рад...

У завршном делу едукације а у циљу сагледавања нивоа усвојеног знања, жеље и спремности за спровођење активности са особама са сметњама у развоју, учесницима смо понудили да се у оквиру Завршног упитника изјасне о значају едукације за њихов даљи рад и колико је едукација изашла у сусрет њиховим очекивањима. У овом упитнику учесници су навели да им је семинар помогао тако што су научили да сагледавају способности особа са сметњама у развоју, комуникације са њима, начина покретања волонтерског сервиса, да су стекли нове сараднике и пријатеље који ће им помоћи у даљем раду, да су се оснажили и да се осећају сигурније у раду са особама са сметњама у развоју. Такође су навели да су богатији за једно велико искуство које су им едукатори пренели кроз практична, животна искуства и да им је то било најдрагоценије на читавом семинару. Учесници су навели и да им је едукација помогла да превазиђу предрасуде које су имали у односу на ове особе, као и да су спознали да морају бити стрпљиви и сталожени у раду и да ће само на тај начин постоћи резултате. У прилог семинару говори и чињеница да су готово сви учесници у упитнику написали да су њихова очекивања испуњена у потпуности, да им је било изузетно занимљиво и динамично и да би волели да имају више оваквих или сличних едукација.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs