Радионица за вршњаке у Јагодини

Radionica Jagodina

У оквиру пројекта „Делујемо, јер нам је стало“ - Јачање плурализма друштва према особама са инвалидитетом и њиховим породицама - одржана је радионица за вршњаке деце са сметњама у развоју 29. новембра 2013. године у Основној школи „Бошко Ђуричић“, у Јагодини. Због великог интересовања деце и наставника, обухватили смо два одељења, ученике шестог и седмог разреда, укупно њих 49. Оба одељења у свом склопу имају дете са сметњама у развоју, те смо време на радионици искористили и да са децом поразговарамо како да укључе другаре у свакодневне активности и како да се поставе према њима у различитим ситуацијама. Такође смо се трудили да деци током радионице укажемо на значај њихове улоге у адаптацији другара са сметњама и истакнемо на колико је све нивоа присутна различитост. Оно што је посебно обележило обе радионице јесте изузетна жеља деце да активно учествују, да помогну другарима са сметњама у развоју да се и они укључе и што су имали доста различитих питања везано за другаре који имају сметње. Деци смо, кроз конкретне примере различитих активности указали на начине на које могу укључити другаре са сметњама у развоју у активности, како би и они имали осећај припадности групи, а самим тим би дошло и до смањења тензије и боље кохезије читавог одељења.

На крају је урађена евалуација радионице са децом оба одељења тако што им је дат Евалуациони упитник да попуне. Од деце смо добили веома позитивну повратну информацију о одржаној радионици што су потврдили осим усменим и писаним путем и емоционалном експресијом коју су испољили. Неки од дечијих коментара су: „Заиста је ова организација лепа и хумана, драго ми је што још постоји добрих људи који се баве добрим радом“, „С обзиром да имам таквог другара у одељењу увек се трудим да му помогнем и кад год видим такво дете спремна сам да му пружим помоћ и да га развеселим“, „Радионица је јако важна јер поред добре има и лоше нетолерантне деце којима ће ово можда оплеменити ове лоше особине“, „Ко не жели да помогне особама са сметњама у развоју, не треба да их исмејава“, „Треба помоћи деци са сметњама јер и они су исто људи само су мало другачији од нас, како би било да смо се ми нашли у њиховим чизмицама“, „Трудим се да сваки дан вршњаци који су другачији буду срећни тако што их засмејавам својом духовитошћу, тако да те особе не мисле да су одбачене“, „Ја не правим питања, за мене су сви исти и они хоће исто што и ми. Једино ако нису насилни, али и тада се трудим да будем фина“, „Данашња радионица била је баш забавна и желела бих да опет дођете и да кроз игру научимо још нешто“, „Ова радионица је јако корисна, ви сте доказали да и деца са неким проблемом у развоју имају исто што и ми и да их не треба разликовати. Чак и та деца имају више позитивне енергије“, „Ова радионица помаже не само деци него и људима да се укључе и да помогну деци ометеној у развоју када им је то потребно“, „Ова радионица је важна, јер има деце која уопште не обраћају пажњу на своје другаре, а после овога сигурно ће се променити“, „Наставите са овим радионицама јер ће неком то стварно помоћи“.

Пројекат „Делујемо, јер нам је стало“ је финансиран од стране Европске Уније, а у оквиру програма Европског Инструмента за Демократију и Људска Права (ЕИДХР) уз подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs