Пројекти Реализовани пројекти Делујемо, јер нам је стало Семинар за родитеље деце опште популације у Параћину

Семинар за родитеље деце опште популације у Параћину

DSC 0620У оквиру пројекта „ДЕЛУЈЕМО, ЈЕР НАМ ЈЕ СТАЛО“ 17.12.2013. одржан је семинар „Сензитизација родитеља деце која похађају школу заједно са децом са сметњама у развоју“ у Основној Школи „Ђура Јакшић“ у Параћину. Пројекат је финансиран од стране Европске Уније, а у оквиру програма Европског Инструмента за Демократију и Људска Права (ЕИДХР) уз подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.


Присутни су са великом пажњом пратили излагање, а неки од њих су имали потребу да поделе своја искуства са групом. Неки од родитеља су изнели да су с почетка поласка њихове деце у школу са децом са сметњама у развоју имали бојазан како да се поставе, како својој деци да објасне различитост. Истакли су да је за њих, као родитеље који треба да васпитавају и усмеравају своју децу, веома значајно да добију исправне информације од стручњака у овом пољу јер и сами лутају и нису сигурни како да се поставе.
На крају семинара родитељима је подељен Евалуациони упитник у оквиру ког је од присутних очекивано да изнесу своје ставове по питању важности организовања семинара на ову тему, да ли сматрају да је ово адекватан начин промовисања особа са сметњама у развоју, колико ће им семинар помоћи приликом разговора са децом, колико је сам семинар утицао на промену става према особама са сметњама у развоју и које је њихово мишљење по питању присуства детета са сметњама у развоју у одељењу са њиховом децом. Сви родитељи су дали потврдан одговор када је у питању корисност оваквог семинара за њих, да је овакав начин промовисања особа са сметњама у развоју адекватан, као и да ће након семинара разговарати са својом децом на другачији начин о особама са сметњама у равоју. Што се тиче промене става према особама са сметњама у развоју 48% родитеља се изјаснило да је семинар допринео промени става према особама са сметњама у развоју, 40% има непромењен став обзиром да су и претходно имали позитиван однос према особама са сметњама у развоју док је 12% родитеља остало неизјашњено. Сви присутни родитељи су се изјаснили да присуство детета са сметњама у развоју може допринети развоју њихове деце у позитивном смислу. Неки од коментара су: „Сматрам да је моје дете на овај начин оплемењено и да је спремно да и у будућности разуме све људе“, „Сигурно може допринети да се моје дете позитивно осећа јер ако буде помагао детету са посебним потребама и он ће се вероватно боље осећати и знаће да је учинио нешто корисно и исправно“, „Присуство детета ометеног у развоју доприноси развоју здравог детета у смислу уочавања позитивних особина код других и развијање хуманости, као и прихватање хуманости и особа које се на било који начин разликују од већине“.

DSC 0621

 DSC 0617

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs