Пројекти Реализовани пројекти Делујемо, јер нам је стало Јачање капацитета наставника основних школа, семинар у Ћуприји

Јачање капацитета наставника основних школа, семинар у Ћуприји

У оквиру пројекта “ДЕЛУЈЕМО ЈЕР НАМ ЈЕ СТАЛО” одржан је семинар у циљу јачања капацитета наставника основних школа. Семинар је одржан у ОШ “Вук Караџић” у Ћуприји, 14.12.2013.године.
Пројекат „Делујемо јер нам је стало“ је финансиран од стране Европске Уније, а у оквиру програма Европског Инструмента за Демократију и Људска Права (ЕIDHR) уз подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.
Инклузивни процес који последњих неколико година доноси велике промене у систем образовања и васпитања како деце типичне популације тако и деце са сметњама у развоју, затекао је наставнике недовољно спремне да се суоче на новинама које им овај процес доноси.


Иако су већ по избору свог занимања, наставници сензибилисани за рад са децом, изазови са којима се срећу у свакодневној пракси и раду, захтевају додатане едукације и информисаност која се односи на рад са децом са сметњама у развоју а највише се односи на приступ и остваривање адекватног контакта са овом децом.
Семинару су присуствовали наставници који у својим одељењима имају децу са сметњама у развоју и они који још нису имали прилику да се са њима сретну али имају потребу да се макар на теоретском делу припреме за рад и контакт са њима.
Семинар је започет изношењем очекивања учесника семинара, кроз која су обухваћена сва она критична и мање позната поља која код наставника изазивају несигурност због које како кажу често не знају шта да раде и како да “изађу на крај” са различитим дечијим захтевима, потребама и понашањима неприлагођеним ситуацији. Такође, наставници су показали и одређену дозу несигурности и неспремности која се односи на рад са родитељима деце са сметњама у развоју, јер како кажу немају увек одговор на родитељске захтеве и очекивања која често нису у складу са могућностима њихове деце.
Евалуација семинара је показала да су кроз обрађене теме на семинару, учесници успели да прошире своја знања, да су добили информације које могу применити у пракси. Такође, наставницима су од значаја била и искуства која су разменили са другим наставницима, својим колегама. Семинар је такође помогао да наставници стекну знања која че им помоћи приликом свакодневне организације дана детета у школи и како кажу олакшаће им процену потреба и могућности деце са којом раде.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs