Пројекти Реализовани пројекти Делујемо, јер нам је стало Јачање капацитета наставника основних школа

Јачање капацитета наставника основних школа

Paracin 008По пројекту „ДЕЛУЈЕМО, ЈЕР НАМ ЈЕ СТАЛО“ одржан је једнодневни семинар „Јачање капацитета наставника основних школа“. Семинар је одржан 15. октобра 2013. године у сали Основне школе „Момчило Поповић Озрен“, у Параћину.
Разлози за посебну посвећеност наставницима, као изолованој циљној групи јесу пре свега њихова недовољна спремност и недовољна информисаност о методици рада и приступу особама са сметњама у развоју. Недостатак информација и неприпремљеност наставника за рад са овом популацијом најчешће код наставника изазива нелагодност, отпор, па и фрустрацију услед немогућности да пронађу решење за ситуацију у којој су се нашли. Иако посао учитеља и наставника сам по себи изискује посебан сензибилитет за рад са децом уопштено, љубав према деци није довољна да би са лакоћом могли да обављају задатак који је пред њима.
При избору тема водили смо рачуна да обухватимо све „најкритичније тачке“ и понудимо наставницима и учитељима оруђе за рад које ће их оснажити у новој улози, односно са којим ће знати тачно како у којој ситуацији треба да се поставе, шта је то што могу да очекују од својих ученика са сметњама у развоју и како да прилагоде градиво.
У завршном делу едукације урађена је евалуација семинара кроз коју смо усменим путем добили веома позитивне коментаре у корист значаја овако конципиране едукације за наставнике. Наставници су попунили и Евалуационе упитнике из којих смо добили потврду да је за све учеснике семинар био веома користан. На питање „На који начин ће Вам информације које сте добили олакшати рад са децом?“, неки од одговора су: „Информације које смо добили не само да су корисне за рад са децом са посебним потребама, већ и са редовном децом, али и са родитељима и уопште са средином у којој радимо.“; „Информације су биле конкретне, практичне и што је врло битно применљиве. То су искуствене информације тако да су оне најбоље.“; „Помоћиће ми да сигурније реагујем у неким новим ситуацијама у одељењу.“; „Информације које сам добила дале су ми нове идеје које могу да применим у настави. Осећам се сигурније, имам више самопоуздања.“; „Добијене информације ће умногоме олакшати рад јер представљају читав спектар могућности превазилажења потешкоћа у раду. Разноликост решења олакшава проналажење пута у сарадњи са дететом.“итд.
Пројекат „Делујемо јер нам је стало“ је финансиран од стране Европске Уније, а у оквиру програма Европског Инструмента за Демократију и Људска Права (EIDHR) уз подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

 

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs