Пројекти Реализовани пројекти Делујемо, јер нам је стало Сензитизација родитеља деце која похађају школу заједно са децом са сметњама у развоју у Параћину

Сензитизација родитеља деце која похађају школу заједно са децом са сметњама у развоју у Параћину

Paracin 139Семинар „Сензитизација родитеља деце која похађају школу заједно са децом са сметњама у развоју“ одржан је у оквиру пројекта „ДЕЛУЈЕМО, ЈЕР НАМ ЈЕ СТАЛО“. Пројекат је финансиран од стране Европске Уније, а у оквиру програма Европског Инструмента за Демократију и Људска Права (EIDHR) уз подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.
Циљна група коју смо посебно издвојили су родитељи деце која немају сметње у развоју, али у свом одељењу имају вршњака са сметњама. Улогу родитеља у наведеном контексту сматрамо веома важном јер управо они могу бити кључни покретачи или кочнице у спровођењу инклузивног образовања у зависности од тога колико су сензибилисани према овој популацији. Едукацијом ове циљне групе хтели смо да истакнемо да у психосоцијалном смислу сва деца имају исте потребе, нпр. потребу за игром, припадањем групи и љубављу, али их реализују на различите начине у складу са својим когнитивним, моторичким или емоционалним могућностима. При формирању пројекта па и саме едукације за родитеље пошли смо од тога да деца усвајају обрасце понашања које им свесно или несвесно преносимо својим понашањем. Деци су родитељи највећи узори, па у складу са тим ставови родитеља, начин вербалне и невербалне комуникације, емитована енергија у односу на друге људе утичу на то какву ће пројекцију имати деца у односу на своје окружење.
Семинар за родитеље деце која похађају школу заједно са децом са сметњама у развоју одржан је 17. Октобра 2013. у Основној школи „Момчило Поповић Озрен“, у Параћину. Посебну част указало нам је присуство директорке школе, Соње Миљковић која је такође поздравила присутне и нагласила колико је њихова улога значајна. У завршном делу едукације учесници су путем Евалуационих упитника дали повратну информацију колико је семинар био користан за њих. На питање да ли су овакви семинари корисни за родитеље, сви су дали потврдан одговор, као и на питање да ли ће више пажње на ову тему посветети у разговорима са својом децом након ове едукације. Интересантан податак јесте да је на више од половине присутних семинар утицао на промену става о особама са сметњама у развоју док су остали са таквим ставом већ дошли на семинар. Чак 80% присутних родитеља сматра да присуство детета са сметњама у развоју може позитивно утицати на развој њихове деце.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs