Семинар за волонтере у Ћуприји

У оквиру пројекта  „ДЕЛУЈЕМО, ЈЕР НАМ ЈЕ СТАЛО“ одржан је дводневни  семинар „Јачање капацитета ученика Средње медицинске школе из Ћуприје и Више школе за медицину из Ћуприје“.Семинар је одржан 2. и 3. новембра  2013. године у просторијама Центра за породични смештај и усвојење у Ћуприји.

Пројекат „Делујемо јер нам је стало“ је финансиран од стране Европске уније, а у оквиру програма Европског Инструмента за Демократију и Људска Права (ЕИДХР) уз подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике. Полазници обуке су на самом почетку едукације попуњавали Почетни упитник у коме су изнели своја очекивања од семинара у којима су истакли да желе да стекну одређена знања  о раду и приступу  особама са сметњама у развоју, да упознају нове људе И стекну нова животна искуства И како кажу да науче како да деци и особама са сметњама у развоју измаме осмех на лицу.

Већина полазника семинара никада није била у контакту са особама са сметњама у развоју а мали број њих је остварио површан контакт. Током два дана едукације кроз обрађене теме едукатори су покушали полазницима семинара пренети знања и искуства која се тичу рада са особама са сметњама у развоју, приступа, комуникације. Такође, упознати су са основним начелима радионичарског рада са особама са сметњама у развоју, као и начину функционисња тима. Све ове теме су заокружене причом и давањем смерница како да они као група младих људи, хуманиста и ентузијазиста  се ојачају , организују и покрену волонтерски центар. 

Завршни део едукације, подразумевао је и завршну евалуацију у оквиру које су учесници семинара попунили Завршни упитнуик. Анализом поменутог упитника добијена је потврда о корисности и занимљивости едукације и значају обрађених тема. Полазници семинара истичу да им је едукација помогла да се осећају сигурнијим у контакту и комуникацији са особама са сметњама у развоју, разбијене су им предрасуде о њима.  Оно што свакако треба посебно издвојити је чињеница да учесници наводе да је семинар за њих имао посебан значај јер им је помогао како кажу да “врате веру у људе”, продубио је њихову жељу за волонтерским радом а пре свега научили су да цене оно што имају, занемарујући материјална добра а дајући примат дружењу и подстицању љубави према људима.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs