Едукација родитеља у Јагодини

У оквиру пројекта “Делујемо јер нам је стало”, који спада у програм ЕИДХР који финансира Европска унија, одржан је семинар за родитеље особа са сметњама у развоју. Љубазно особље из Поморавског округа уступило нам је простор за одржавање семинара у Јагодини 04. и 05. новембра 2013. Овом приликом окупљени су родитељи из Параћина, Ћуприје и Јагодине са циљем да се оснаже за спровођење организованог, систематског и добро планираног процеса који утиче на питања од јавног интереса. Поред родитеља, учесници едукације су били и хранитељи деце са сметљама у развоју. Као што је планом и предвиђено, семинару је присуствовало и активно учествовало тридесеторо родитеља и хранитеља.


Родитељи су изнели да их највише муче питања шта радити када дете заврши школу, да ли постоје неки нови и другачији приступи у раду са њиховом децом, која све права њихова деца имају и који су кораци ка остварењу истих, како се суочити са проблемима у заједници, како деци пружити квалитетнији живот, како побољшати сарадњу са стручњацима и др.
Едукатори су се трудили да одговоре на сва питања и дилеме које су родитељи изнели, као и да дају што више корисних савета у приступу према особама са сметњама у развоју, како комуницирати са стручњацима који са њима раде и како родитељи једни другима могу бити од помоћи.
Кроз евалуацију дводневног семинара сазнали смо да су родитељи едукацију видели као могућност за оснаживање и стварања родитељског тима, јачање њихове свести да само удружени и тимски могу да реше најпре заједничке проблеме а касније и своје појединачне. Добили смо информацију да им је од велике користи била вежба за организовање дететовог дана па и целе породице. Истакли су колико им је значила размена искустава са родитељима који се суочавају са истим проблемима.
Велики значај за нас је информација да се родитељи након семинара осећају оснаженим и охрабреним за даље деловање на путу ка остварењу квалитетнијег живота њихове деце.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs