Семинар за ОЦД у Јагодини

У оквиру пројекта „Делујемо, јер нам је стало“ – Јачање плурализма друштва према особама са инвалидитетом и њиховим породицама, одржан је семинар за представнике организација цивилног друштва из Јагодине, 23. и 24. септембра 2013. године у Сали Центра за социјални рад Јагодина. Семинару су присуствовали представници Друштва за спорт и рекреацију, Удружења МНРО Јагодина, Центра за самостални живот особа са инвалидитетом, Планинарског клуба Рунолист, Дневног боравка за децу и омладину са аутизмом, дечјом церебралном парализом, Дневног боравка за децу и особе са сметњама у развоју, Црвеног крста, Удружења родитеља особа са аутизмом и Друштва за дечју и церебралну парализу.

Циљ едукације је помоћ организацијама цивилног друштва ради побољшања њихових капацитета у пружању помоћи особама са инвалидитетом у остваривању и борби за своја права, као и покретање умрежавања организација цивилног друштва и њихово заједничко деловање. Предавачи су били експерти из области социјалне заштите.

Учесници су имали прилике да сазнају више и продискутују о актуелностима које се тичу система социјалне заштите, а посебно када је у питању улога организација цивилног друштва у социјалној заштити, начину њиховог деловања, умрежавања, као и пружању услуга социјалне заштите, њиховим минималним стандардима, као и лиценцирању услуга. Другог дана семинара, учесници су имали прилике више да чују о правним оквирима приликом јачања организација цивилног друштва, као и њихов развој партнерства са државном управом. Са учесницима се разговарало о начинима укључења организација цивилног друштва у спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, о спровођењу закона о социјалној заштити, начинима запошљавања особа са инвалидитетом, закону који се тиче удружења, волонтера. Учесници семинара су такође имали прилику да на практичан начин прођу кроз писање предлога пројеката, где су на најконкретнији начин добили смернице потребне за писање пројеката. Учесници семинара су такође имали прилику да се упознају са процедурама кроз које пролазе њихови пројекти од момента када их предају до момента када од донатора добију одговор. Овде су им посебно предочени детаљи на које треба обратити пажњу приликом писања предлога пројекта, као што су одрживост, мерљивост резултата, добро планиране активности и буџет...

На крају семинара учесници су попуњавали завршни упитник на основу кога се може сагледати колико су им теме значајне и колико ће им користити у даљем раду. У овом упитнику учесници су навели да им је семинар био изузетно користан и поучан за даљи рад, да се осећају оснаженим да креирају предлоге пројеката, као и да остварују сарадњу са другим удружењима кроз различите активности.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs