Одржан први округли сто пројекта Ми радимо, будућност

У оквиру пројекта Ми радимо, будућност градимо одржан је први округли сто са темом: образовање и запошљавање као предуслов осамостаљивању.

Округлом столу присуствовали су родитељи деце која су укључена у програм обуке, наставници креирарних програма обука, представници Дечјег срца и социјалног предузећа.

Учесници су кроз разговор размотрили вид дуалоног образовања као погодно тло за развој професионланих вештина које ће им касније омогућити радно ангажовање у складу са њиховим индивидуалним могућностима. На питање како подстаћи осамостаљивање и лични развој особа са менталним и/или интелектуалним инвалидитетом, стручњаци Х.О. Дечје срце представиили су програм Школе животних вештинa којoм ће особе поред инструменталних вештина унапредити и вештине самопредстављања и самопромоције.

Још једна од битних тема која је покренута на првом округлом столу тиче се социјалног предузетништва, развоја социјалних предузећа, као и питања како до запослења. Родитељи су говорили о интересовањима њихове деце и могућностима, са жељом да се кроз предстојећи програм на што ефикаснији начин припреме за активног члана заједнице. Представница социјалног предузећа „Наша кућа“ истакла је важност синергије деловања свих присутних актера у процесу осамостаљивања особа са менталним и/или интелектуалним сметњама, сходно томе да социјално предузетништво код нас још увек није довољно развијено.

Да се подсетимо да је ово први од пет округлих столова који је релизован у оквиру пројекта Ми радимо, будућност градимо, са циљем заједничког деловања у процесу преласка особа са менталним и/или интелектуалним сметњама са пасивних примаоца социјалне помоћи до активних и радноангажованих чланова заједнице.

Пројекат Ми радимо будућност градимо реализује Хуманитарна организација Дечје срце у сарадњи са Средњном занатском школом. Имплементација пројектних активности финансирана је од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у сарадњи са Владом Републике Србије, тачније Министарством финансија, одељење за уговарање и финансирање програма финансираних од стране ЕУ,  а у оквиру програма ИПА 2013 Развој ефикасних услуга у заједници у области образовањаи социјалне заштите на локалном нивоу, короз програм ЛОТ 2 Социјалне бизнис иницијативе. 

 

 

Караван дуалног образовања

Сајам дуалног образовања
Караван „Дух младости“ који организује омладниска организација „Spirit of youth“, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта и партнерских организација, у циљу промоције дуалног образовања и омладинског предузетништва и спорта одржан је 12.12.2017. године у Београду.
Присутнима су се обратили Младен Шарчевић, Министар просвете науке и технолошког развоја, као и Горан Весић, градски менаџер Града Београда, истичући важност дуалног образовања и радост што је каравн успео да окупи бројене школе, представнике невладиног сектора и компанија које заједничким деловањем отварају младима врата великих компанија и омогућавају им након завршетка школовања запослење.
Велико нам је задовољство што смо у оквиру Каравана успели да истакнемо и важност активности пројекта Ми радим будућност градимо, али и значај не само дуалног образовања за младе са менталним и/или интелектуалним сметњама већ и важност развоја социјалног предузетништва. Присутни су били у прилици да се упознају са планом и циљевима које је пројекат поставио, али и са производима које ће у будућности производити наша циљна група.
Пројекат Ми радимо будућност градимо реализује Хуманитарна организација Дечје срце у сарадњи са Средњном занатском школом. Имплементација пројектних активности финансирана је од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у сарадњи са Владом Републике Србије, тачније Министарством финансија, одељење за уговарање и финансирање програма финансираних од стране ЕУ, а у оквиру програма ИПА 2013 Развој ефикасних услуга у заједници у области образовањаи социјалне заштите на локалном нивоу, короз програм ЛОТ 2 Социјалне бизнис иницијативе.

 

Ми радимо, будућност градимо

Задовољство нам је да вас обавестимо да је Хуманитарна организација “Дечје срце” потписала грант уговор са Владом Републике Србије, министарством финансија, одељење за уговарање и финансирање програма финансираних од стране ЕУ чиме је и званично почео са реализацијом пројекат „Ми радимо будућност градимо“.
Х.О. “Дечје срце” као носилац пројеката реализује исти у сарадњи са Средњом занатско школом уз финансијску подршку Европске уније, Делегација Европске уније у Србији, у сарадњи са Владом Републике Србије, тачније Министарством финансија, а у оквиру програма ИПА 2013, Развој ефикасних услуга у заједници у области образовањаи социјалне заштите на локалном нивоу, короз програм ЛОТ 2 Социјалне бизнис иницијативе.
Пројекат “Ми радимо будућност градимо”, чија је реализација планирана до 05.06.2019. године, има за циљ развој и ојачавање компетенција особа са сметњама у развоју кроз обуку и радну праксу. Кроз своју реализацију пројекат ће пружити подршку развоју социјалног предузетништва и створити могућност радног ангажовања особа које су искључене са тржишта рада.
Пројектне активности које ће се реализоват током наредне две године, а које ће у великој мери побољшати квалитет живота особа са сметњама у развоју огледају се у:
• Процени радне способности особа са сметњама у развоју .
• Развоју и прилагођавању занатског програма
• Тренингу и мотивацији родитеља особа са сметњама у развоју
• Четворомесечној практичној обуци 60 полазника за 3 заната: помоћни кувар, цвећар и књиговезац
• Развоју и спровођењу обука социјалних вештина за особе са сметњама у развоју
• Развоју онлајн платформе за производе које су направиле особе са сметњама у развоју
• Активирању социјалног предузећа
• Развоју и дистрибуцији материјала који ће промовисати пројекат ,,Ми радимо, будућност градимо“.
Радујемо се реализацији овог пројекта јер заиста верујемо у слоган пројекта да ако радимо, будућност градимо.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs