Радионице „Наш град oтворен дом“

Радионице „Наш град oтворен дом“

 

У оквиру пројекта „Наш град је наш дом“, октобра 2014. године одржана је радионица „Наш град отворен дом“. Ова радионица одржана у просторијама ЈНИРТВП – предузећа радиодифузне делатности у оквиру кога функционишу локална АЛТ телевизија и радио. Учесници радионице су били запослени у локалној медијској кући, новинари, камермани, техничко особље, њих 11 и петнаест особа  са тешким и тежим интелектуалним  и менталним тешкоћама.

Радионица је реализована у међусобној интеракцији запослених у локалној АЛТ телевизији и радију и особа са тешкоћама, као заједничка активност у пријатној и позитивној атмосфери. Објашњено је како се одвија рад у медијској кући, као и значај посла који обављају.  Посетиоцима је било омогућено да седну на места запослених и да и сами, уз објашњења и помоћ запослених прате дешавања на мониторима, контролишу тон, слику, пусте спот или музику што је изазвало њихову велику радост. Посебан утисак на посетиоце је оставио улазак у ТВ студио где су имали прилику да им новинари објасне како се снима емисија. Имали су и прилику да добију микрофон и певају, као  и да гледају себе на монитору док певају. Певали су своје омиљене песме као да се они сами појављују на телевизији, што је изазвало одушевљење и жељу да сви учествују. Радионица је настављена тако што су новинари одвели своје госте да им покажу студио у коме се снимају радио емисије, где су имали могућност да изаберу музику коју воле, након чега је иста емитована.

Р.А. (16): „Било је сјајно! Много бих волела овде да радим! Певали смо, снимали су нас, ми смо могли да снимамо, а и били смо у студију који гледамо сваког дана на телевизији!“

Овакав начин  учешћа који је омогућен особама са интелектуалним и менталним инвалидтетом је изазвао велико задовољство код њих, док су запослени у више наврата изразили задовољство због указане могућности да буду домаћини и приближе им оно чиме се баве.