Радионица "Наш град сигуран дом"

У складу са планираним активностима на реализацији пројекта „Наш град је наш дом“, 23. октобра 2014. године одржана је радиoница „Наш град сигуран дом“. Ова радионица je одржана у просторијама Ватрогасно спасилачког одељења у Алексинцу. Учесници радиoнице су били седморо ватрогасаца спасиоца и петнаест особа са тешким и тежим интелектуалним и менталним тешкоћама.
Циљ радионице је био с'једне стране да се запослени у Ватрогасном спасилачком одељењу упознају, проведу време са особама са интелектуалним и менталним тешкоћама, да се разбију предрасуде и сензибилишу за адекватнији однос према њима. Са друге стране и да се особе са тешкоћама упознају са тиме где се ватрогасна служба налази, начином рада, начином тражења помоћи у случају потребе за овом службом.


Након међусобног упознавања један од ватрогасаца је на једноставан и конкретан начин, јасно и разумљиво објаснио групи ко су ватрогасци, шта раде, колико је важан посао који обављају, број на који можемо да их позовемо... Посебан утисак на посетиоце оставила је одећа ватрогасаца, флуоресцентни натписи на одећи. Са великим интересовањем и радошћу су облачили јакне ватрогасаца и осталу заштитну опрему, фотографисали се. Радионица је настављена тако што су ватрогасци одвели своје госте да им покажу возила која користе у свом раду као и опрему за гашење пожара. Осим што су у непосредно пред собом посматрали специфично возило, могли да су да уђу у исто и фотографишу се, што су са усхићењем прихватили.
Током радионице запослени су у више наврата изразили задовољство због указане могућности да угосте особе са сметњама у развоју и приближе им чиме се они баве. Општи утисак радника Ватрогасног спасилачког друштва је да нису имали довољно информација и знања о начину функционисања особа са интелектуалним и менталним тешкоћама, о томе како се успоставља комуникација са њима, које су њихове могућности и да је постојала заблуда да ове особе не могу да функционишу у свакодневним ситуацијама уз потребан ниво помоћи и подршке.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs