Радионица "Наш град чист дом"

У оквиру пројекта „Наш град је наш дом“ 20. октобра 2014. године одржана је радиница „Наш град чист дом“. Поменута радионица је одржана у Јавном комуналном предузећу „Комуналне услуге“ Алексинац. Учесници радионице су били запослени у Јавном комуналном предузећу на одржавању чистоће града, запослени на шалтерима наплате трошкова комуналних услуга за грађане и особе са сметњама у менталном и интелектуалном развоју. Циљ радионице је сензибилисање запослених у Јавном комуналном предузећу за адекватнији однос према особама са интелектуалним и менталним тешкоћама, кроз упознавање и провођење времена са њима, упознавање са могућностима за успостављање контакта, начина успостављања контакта, могућностима за комуникацију, пружањем потребне помоћи и подршке.


Посебно интересовање је изазвало специфично возило за чишћење улица, које им је презентовано. Возило је изазвало велико интересовање због ротирајућих четки за чишћење. Наши другари са сметњама су се смејали, возили, укључивали четке. Свако је хтео да се фотографише и сачувате моменте као успомену на лепо дружење. Након времена проведеног са запосленима у непосредном раду на одржавању чистоће града, радионица је настављена у простору где се врши наплата комуналних услуга. На шалтерима наплате, референт наплате је објаснио како изгледа његово радно место. Посебно је интересантно то што су грађани који су дошли да плате комуналне услуге у време радионице, постали непосредни учесници радионице, поздравили се са њима, чекали заједно у реду за наплату. Спонтано се укључивши показивали су особама са сметњама у развоју како да дају рачун референту, новац, приме кусур. Након радионице присутни грађани су изразили задовољство што су били у прилици да им пруже потребну помоћ.
Овакав, другачији од досадашњег, начин односа шире друштвене заједнице према особама са интелектуалним и менталним тешкоћама представља модел социјалне инклузије који отклања препреке и омогућује социјалну приступачност.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs