Јачање капацитета хранитеља за бригу о особама са интелектуалним и менталним инвалидитетом

Семинар под називом „Јачање капацитета хранитеља за бригу о особама са интелектуалним и менталним инвалидитетом“, одржан је за две групе хранитеља. Семинар за прву групу хранитеља одржан је 13. и 14. септембра, а други 4. и 5. октобра 2014. године у просторијама ОТИС-а (Општинска организација за туризам и спорт) у Алексинцу. Едукацијом је обухваћено укупно 30 хранитеља са општине Алексинац. Циљ едукације је ојачавање хранитеља за адекватно социјално укључивање особа са интелектуалним и менталним инвалидитетом након напуштања институције.


Током едукације, едукатори су се кроз низ различитих тема и активно укључивање присутних трудили да пренесу своје знање и утичу на развој компетенција и знања хранитеља везана за специфичности начина функционисања особа са менталним и интелектуалним инвалидитетом.
Основна услуга на којој се заснива пројектни процес деинституционализације особа са интелектуалним и менталним потешкоћама је хранитељство. Разлог оваквог постављања пројекта је чињеница да су особе са интелектуалним и менталним потешкоћама већи део свог досадашњег живота провели у институцији. Живот у институцији је сушта супротност породичном животу. Методологију процеса деинституционализације смо поставили тако да се кроз услугу хранитељства, особе са интелектуалним и менталним потешкоћама емотивно и социјално опораве од изолованог живота у институцији, укључе се у живот заједнице и одпочну самостални живот уз подршку.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs