Јачање капацитета пружалаца неструктуисаних социјалних услуга

У оквиру пројекта “Наш град је наш дом”- пилотирање пројекта социјалне инклузије особа са сметњама у развоју да би се створили бољи услови за све грађане кроз бољи, систематичнији и организованији приступ коришћењем постојећих ресурса у заједници 06. и 07.09.2014. године одржан је семинар „Јачање капацитета пружалаца неструктуисаних социјалних услуга“.
Циљ ове едукације је био развијање додатних знања и потребних вештина младих људи различитих образовних профила за рад и развијање нових социјалних услуга на локалу.

Едукацији су присуствовали незапослених грађани Алексинца, дефектолози, психолози, социјални радници и сродне професије којих има на евиденцији тржишта рада. Нове услуге о којима је највише разговарано, за којима постоји реална потреба у заједници, а које нису покренуте су помоћ и нега у кући за одрасле особе са инвалидитетом, становање уз подршку, специјализовано хранитељство за одрасле особе и ургентно хранитељство за одрасле особе са инвалидитетом.
Методологија рада је тако постављена да се заснива на предходним искуствима учесника семинара, као и на очекивањима која имају од семинара. Пошто се већина очекивања односила као што се могло и предпоставити на добијање сазнања о стратегији развоја услуга, активностима особа са интелектуалним и менталним потешкоћама у услугама, процесом мапирања потреба и начинима за укључивањем у услуге итд. Едукација је започета системом од „општег ка конкретном –од познатог ка непознатом. Непознавање процеса рада и садржаја услуге, улоге општине, центра за социјални рад и организација цивилног друштва чинило их је стартно несигурним и уплашеним. Учесници су охрабривани кроз активности у мањим групама, усмеравајући их ка могућим решењима.
Анализом завршног упитника добијене су веома корисне информације о утицају семинара на охрабреност учесника да се одваже у пружању иницијативе за давање свог доприноса у грађењу структуре постојећих неструктуисаних услуга. Многи учесници су се изјаснили да су релативно често имали прилике да слушају о сличним темама, али да су сада по први пут имали прилику да добију целокупну слику као и да кроз практичне вежбе боље разумеју садржаје које презентују предавачи.
Пројекат финансира Делегација Европске уније у Србији у оквиру пројекта „Отворени загрљај“.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs