Јачање капацитета запослених у институцијама за резиденцијални смештај особа са интелектуалним и менталним инвалидитетом

Семинар под називом „Јачање капацитета запослених у институцијама за резиденцијални смештај особа са интелектуалним и менталним инвалидитетом“ одржан је у оквиру пројекта „Наш град је наш дом“. Семинар је одржан 30. и 31. августа 2014. године у Врању. Семинару су присуствовала по два представника из девет институција за резиденцијалн смешатај особа са интелектуалним и психичким потешкоћама. Циљ семинара је био пружање подршке у процесу трансформације резиденцијалних институција и њихову деинституционализацију.


Методологија семинара базирала се на практичним вежбама у паравима или мањим групама кроз које је сваки учесник размишљајући како да креира процес надограђивао постојећа искуства. Враћањем у велику групу и представљањем својих идеја учесници су утемељавали модел трансформације институције који је универзално примењив на целој територији Србије и подједнако прихватљив како за менаџмент институције (директоре и стручни тим), тако и за практичне спроводиоце плана који су у најдиректнијем контакту са интелктуалним и менталним потешкоћама. Утврђени су јасни кораци који ће помоћи да свака институција у најскоријој будућност направи план трансфомације који је за њу реалан, прихватљив и примењив. Дискусија, размена мишљења и ставова створила је климу тимског рада, заједничког циља и позитивне енергије међу учесницима семинара. У свакој од девет институција налазе се корисници са интелектуалним и психичким потешкоћама, укупно њих 87.
Закључено је да адекватна деинституционализација корисника зависи од индивидуалног приступа навикама, особинама и активностима корисника и да је тешко спровести без дидактичког материјала који ће унапредити комуникацију корисника са људима у заједници. Разумљива комуникација и непостојање предрасуда омогућавају социјалну инклузију. Због тога је неопходно стално упознавати средину са потребама, навикама и могућностима особе која се социјално укључује у живот заједнице.
На крају семинара учесници су показали срећу, олакшање и задовољство јер им је деинституционализација објашњена на једноставан, разумљив и практичан начин. Процес који им је уливао страх, зебњу и неверицу сада прихватају као процес који је требао и раније да се деси и који би и њима и њиховим корисницима донео олакшање, бољи живот и лакше функционисање.
Евалуација семинара је показала да су присутни увидели значај процеса трансформације институција. Све институције у оквиру својих планова трансформације имају пре свега оспособљавање корисника за самосталан живот. Као највеће изазове институције у овом процесу, учесници су наводили пуштање корисника да самостално излазе у заједницу, недостатак смештајних капацитета за задовољење стандарда, мали број стручних радника, побољшање услова живота корисника, подршка средине, неповерење у сам процес. Сви учесници су потврдно одговорили на питање да ли је семинар допринео стварању јасније слике процеса трансформације институција, као и да је семинар унапредио знања која се тичу попуњавања документације о кориснику.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs