"Волонтери као подршка особама са менталним и интелектуалним инвалидитетом"

Семинар „Волонтери као подршка особама са интелектуалним и менталним тешкоћама“, одржан је у оквиру пројекта "Наш град је наш дом". Трајао је два дана, а реализован је 20. и 21.9.2014. у сали Дома „Христина Маркишић“ у Алексинцу. Семинару су присуствовали волонтери из Алексинца, Ниша, Прокупља и Алексиначких Рудника, различитих образовних струка (студенти педагогије, психологије, високе школе за васпитаче струковних студија, струковни физиотерапеути, правници, социјални радници), укупно петнаесторо учесника.

Семинар је организован са циљем да волонтери након едукација буду оспособљени да врше процену породица, уносе податке у базу података и помажу рад услуга на локалном нивоу. Волонтери су важна карика у процесу социјалне инклузије особа са менталним и интелектуалним инвалидитетом, јер својим ангажовањем олакшавају имплементацију пројектних активности али и развијају своје личне и професионалне компетенције које им могу бити релевантне у тражењу запослења. Волонтери кроз рад на себи, самореализацију кроз радне активности потпомажу развој социјалне заједнице и дају позитиван пример како неговати и развијати културу волонтеризма на локалном нивоу.
Садржаји током првог дана били су више усмерени на упознавање учесника са особама са сметњама у развоју кроз вршење процене, упознавање са карактеристикама, сагледавање њихових способности, начина успостављања контакта и комуникације уопште. Други дан едукације био је подељен на две целине, прва се односила на истицање значаја тимског функционисања, а друга на најзначајнији метод у раду са особама са сметњама у менталном развоју – радионичарски рад. Анализом Завршког упитника добили смо податак да су свим учесницама испуњена очекивања, и да ће им добијена знања умногоме помоћи у раду а као посебно корисно истакнуто је давање практичних примера из искуства водитеља као и њихово активно учешће које је утицало на утемељивање знања које су добили током едукације.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs