Састанак "Бринемо заједно"

У оквиру пројекта „Наш град је наш дом“ 29.08.2014. године одржан је састанак „БРИНЕМО ЗАЈЕДНО“. Окупљено је 90 родитеља, хранитеља и будућих хранитеља, као и сродника чији су чланови породице смештени у институцијама за смештај особа са сметњама у развоју широм Србије. Циљ овог састанка је био информисање о постојећим социјалним услугама на општини, као и о услугама које се планирају покренути до јуна 2015. године. Сврха састанка је размена информација о потребама породица које брину о особама са сметњама у менталном развоју и психички оболелим особама, што чини основу за одређивање врсте услуге која ће се развијати.

Састанак је замишљен као активност која има три своје целине вођене и усмераване од стране представника општине, центра за социјални рад, центра за породични смештај и усвојења и представника Дечјег срца.
Прва целина се односила на представљање пројекта и пројектних садржаја који се баве функционисањем породице, проналажењем и измештањем особа са интелектуалним и психичким потешкоћама и покретањем услуга које олакшавају свакодневно функционисање породица.
Друга целина се односила на потребе особа са интелектуалним и психичким потешкоћама, постојеће услуге у заједници као и развој нових услуга које у будућности требају да задовоље потребе особа са интелектуалним и психичким потешкоћама и њихових породица.
Трећа целина омогућила је сагледавање потреба породица и дефинисање услуга које би у највећој мери задовољиле потребе корисничких група.
Адекватан, релаксирајући и разумљив приступ водитеља састанка, охрабрио је учеснике и омогућио њихово активно учешће.
Закључено је да постојеће социјалне услуге треба постојеће планове и програме да ускладе са потребама корисника, као и да будуће услуге омогућавају активности усмерене ка што самосталнијем животу, већем радном ангажовању и сарадњи са различитим актерима из локалне заједнице.
Општи закључак састанка је да жеља, потреба и могућност за разввој услуга које би помогле да се особе са интелектуалниим и психичким потешкоћама укључе у активан живот заједнице и код представника локалних власти и код самих корисника постоји. Оно на чему би се требало интензивније радити је синергија тј. повезивање свих заинтересованих друштвено активних чланова на пољу осавремењавања постојећих услуга и развоју нових услуга утемељених на реалним потребама корисника тј. заједнице.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs