Заједно ћемо учинити живот бољим

У оквиру пројекта „Знањем за боље сутра“ – подршка образовном укључивању младих Рома, који је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма Подршка социјално најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници реализован је Занатски дан који носи назив Заједно ћемо учинити живот бољим. Занатски дан реализован је са циљем унапређења видљивости младих Рома и вештина које су стекли током активног учествовања у реализацији четворомесечног програма за аутолакирере, лимаре, фризере, цвећаре, аутолимаре и пекаре. Током данашње активности млади Роми су презентовали послодавцима своја стечена знања и спремност да у оквири својих могућности партиципирају у стварању могућности за радно ангажовање. Самом догађају присуствовао је и председник Општине Раковица Владан Коцић који је истакао да је ово велики помак с обзиром на то да је 60 младих Рома активно учествовало и похађало занатске програме чиме су постали активни чланови заједнице који имају своју конкурентност на тржишту рада. Поред председника општине, занатски дан подржали су и општински представници, потом представници Градских центара за запошљавање, као и представници локалних медијских кућа и наравно радознали грађани. Присутни су могли да уживају у кулинарским чаролијама наших пекара, аранжманима цвећара али и ревији фризура, док су аутолакирери и аутолимари кроз фотографије, приручнике и постојеће макете презентовали своје стечене вештине.

Практична обука за цвећаре

Током реализације пројекта „Знањем за боље сутра“ – подршка образовном укључивању младих Рома наше цвећарке вредно раде на усвајању струковног знања и стицању професионалних компетенција.  Пролеће и време прослова омогућиле су нашим полазницама да искажу своју креативност и да поред стеченог знања у области узгајања и одржавања цвећа, науче да раде и у области декорације.  Пројекат је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, и оквиру програма Подршка социјално најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници.

Практична обука за аутолакирере и фризере

У Средњој занатској школи у оквиру пројекта „Знањем за боље сутра“ – подршка образовној инклузији младих Рома у току је реализација четворомесечног занатског програма.  Сам програм креиран је тако да на добро утемељеним теоријским основама интензивира практичан рад и стицање вештина практичног рада, како би се наши полазници у датом временском оквиру оспособили и стекли конкурентност на тржишту рада.  Фотографијама које следе преносимо вам део радне и веселе атмосфере наших другара током практичне наставе. Програм је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма Подршка социјалној инклузији најугроженији група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници.

Почетак обука у Средњој занатској школи

На наше велико задовољство и задовољство наших полазника  са почетком другог школског полугодишта у Средњој занатској школи са реализацијом је почео програм  обуке за фризере, аутолакирере и цвећаре. Програм обуке који се реализује у оквиру пројекта „Знањем за боље сутра“  признат је од стране Министарства за  образовање, науку, културу и спорт, а стечено уверење признато је и од стране  Националне службе за запошљавање.  Да стечено звање има своју конкурентност на тржишту рада сведоче и подаци о остверним могућностима за запошљавање у оквиру пекарске и аутолимарске делатности. Предвиђени програм траје 4 месеца  и обухвата теоријски и практични део. Пројекат „ Знањем за боље сутра“  финансиран је од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, а реализује се у оквиру програма Подршка социјално најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници.

Припреме за завршни испит

У оквиру пројекта „ Знањем за боље сутра - Подршка обрзовној инклузији Рома“ у току су припреме  за завршни испит обуке за помоћног пекара и аутолимара. Пројекат  је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији у оквиру програма Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници. Током протеклих месеци полазници су вредно радили и стицали теоријска и практична знања и вештине у изабраној области, те је ова недеља резервисана за утврђивање градива и припрему за полагање завршног испита. Преносимо вам део атмосфере са часова прирема.

У оквиру пројекта „ Знањем за боље сутра - Подршка обрзовној инклузији Рома“ у току су припреме  за завршни испит обуке за помоћног пекара и аутолимара. Пројекат  је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији у оквиру програма Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници. Током протеклих месеци полазници су вредно радили и стицали теоријска и практична знања и вештине у изабраној области, те је ова недеља резервисана за утврђивање градива и припрему за полагање завршног испита. Преносимо вам део атмосфере са часова прирема.

Практична обука за аутолимаре

У Средњој занатској школи, оквиру пројекта Знањем за боље сутра – Подршка образовном укључивању младих Рома, у току је реализација четворомесечног курса за аутолимаре. Пројекат је финансиран од стране  Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући и Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници. Током претходних месеци, кроз теоријски и практични део наставе, полазници су развијали одговарајућа знања и методе за обављање посла аутолимара. Поред обуке за аутолимаре, током овог школског полугодишта полазници су имали прилике да се усаврше и у области пекарства. Са почетком следећег полугодишта полазници ће моћи да стекну теоријско и практично знање у области аутолимарства, цвећарства/баштованства, као и у области фризерских вештина.

Почетак четворомесечне обуке у Средњој занатској школи

Драги наши,


Овим путем желимо да вас обавестимо да је на наше велико задовољство у оквиру пројекта Знањем за боље сутра – подршка образованом укључивању младих Рома са реализацијом почела четворомесечна обука у Средњој занатској школи. Пројекат је финансиран од стране Европске уније, Делегација Европске уније у Србији, у оквиру програма „Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујићи Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници.“ Радујемо се што је младим Ромима са територија општина Обреновац и Раковица сада омогућено усавршавање којим ће након завршене обуке добити сертификат о стеченом знању који издаје Министарство просвете. Полазници ће стицати зања и вештине и у оквиру 5 образовних профила: аутолимар, аутолакирер, пекар, фризер,цвећар. Поред теоријског дела, програм обухвата и практичан рад у оквиру сваког од датих занимања. Током четворомесечног програма свим полазницима је обезбеђен превоз до Средње занатске школе, адекватни уџбеници, као и оброк током боравка у школи. Пожелимо им срећан почетак и успешно школовање које ће им омогућити конкурентност на тржишту, као и запослење.

Позив за конференцију

Поштовани,
Задовољство нам је да Вас позовемо да присуствујете конференцији у оквиру пројекта „Знањем за боље сутра“ – подршка образовном укључивању младих Рома, који је део пројекта „Подршка Европске уније инклузивном друштву“. Пројекат за свој крајњи циљ има подршку социјалном и образовном укључивању младих Рома како би се створили бољи приступи на тржишту рада и могућности запошљавања у општини Обреновац и Раковица. О пројектним активностима говориће реализатори пројекта, а очекујемо и приуство министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина.
Конференција ће се одржати у четвртак 16. јуна 2016. године са почетком у 10:00 часова у свечаној сали општине Раковица, ул. Мишка Крањца 12, Београд.

Знањем за боље сутра

Драги наши,
задовољство нам је да вас обавестимо да је пројекат „Знањем за боље сутра!" - Подршка образовном укључивању младих Рома,  почео са реализацијом 22.12. 2015. године и трајаће наредних 20 месеци. Пројекат је финансиран од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма “Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници”. Носилац пројекта је Хуманитарна организација “Дечје срце”, а партнер на пројекту је Средња занатска шлола Петар Лековић  које ће заједнички учествовати у планирању и  спровођењу пројектних активности.

Опширније...

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs