Започет је процес мапирања

Свако од нас има право на живот у заједници, па тако и особе са менталним и/или интелектуалним сметњама. Уз развој мреже подршке и помоћи особама са менталним и/или интелектуалним сметњама и њиховим породицама, могуће је одговорити на све врсте њихових потреба. Управо из тог разлога пројекат Живот ван институције имплементира модел којим се повезују сви неопходни актери за успешну реализацију процеса деинституализације и њиховог укључивања у заједницу.
Са задовољством вас обавештамо да је започето мапирање особа које се налазе у резидентним институцијама широм Србије, а пореклом су из Београда. Резиденцијалне институције које су укључене овим пројектом су: Отхон, Тутин, Чуруг, Сремчица, Мале пчелице, Тешица, Стамница, Велики поповац, Срце у јабуци, Кулине. Анализом добијених података добићемо информације о специфичним потребама корисника и њиховим могућностима, као и неопходном степену подршке.
Кроз пружање заједничке подршке особама са менталним и/или интелектуалним сметњама смањићемо потребу за њиховим смештајем у институције и оснажити капацитете заједнице. Потребно је да сви подржимо једни друге када је то најпотребније, снага друштва огледа се у заједничком деловању и успешном превазилажењу кризних ситуација.
Живот ван институције је назив пројекта који Хуманитарна организација „Дечје срце“ реализује у сарадњи са Комором социјалне заштите и удружењем „Имам право“ из Алексинца као носиоцем пројекта, у оквиру програма ИПА 2013 Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном новоу. Имплементација пројектних активности финансирана је од стране Европске уније у Србији, у сарадњи са Владом Републике Србије, тачније Министарством финансија, одељење за уговарање и финансирање програма финансираних од стране ЕУ.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs