Одржана конференција за медије

На конференцији за медије 23. новембра 2017 која је одржана у прес центру УНС-а, Братислава Стојковић - председница удружења Имам право, Горан Ројевић - директор Х.О. Дечје срце и Игор Бошњаковић - дирекотор Коморе социјалне заштите, представили су циљеве и фазе развоја пројекта Живот ван институције.
Својим обраћањем представници поројекта истакли су да ће се пројектне активности релизовати кроз више следно структуисаних фаза. Први корак је мапирање, односно пропознавање и издвајање 80 особа које су смештене у институцијама резиденцијалног типа, као и 45 особа које су у потенцијалном ризику од смештања у институције због ослабљених биолошких или хранитељских породица или су пак већ измештене и налазе се у породичноликом окружењу. Самом Процесу деинституционализације претходиће детаљна анализа добијених података, едукација запослених у установама социјалне заштите, припрема породица за смештај, истраживање потреба измештених особа, подизање свести шире јавности и позивање на заједничко деловање.
Као што то и наука показује - живот у породичном окружењу најстимулативнији је за развој, осамостаљивање и функционисање у друштву. Осећај породичне сигурности и подршка су важна и добра основа у борби са развојним потешкоћама.
Стратегије развоја система социјалне заштите и планови реформа представљају дуг процес за чију је успешну реализацију неопходно деловање свих нас, деловање друштва у целини. Реализацијом пројекта повећаће се број матичних и хранитељских породица у којима ће живети особе са посебним потребама и ствариће се услови за развој нових услуга социјалне заштите у заједници. Питање трансформације друштва је питање свих нас, и зато је неопходно да заједно делујемо и стварамо друштво по мери сваког човек, истичу представници пројекта. Више о кенференцији на линку који следи:линк са медијске конференције пројекта Живот ван институције

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs