Почео је са реализацијом пројекат "Живот ван институције"

"Живот ван институције" назив је пројекта који Хуманитарна организација "Дечје срце" реализује у сарадњи са Комором социјалне заштите и удружењем "Имам право" из Алексинца као носиоцем појекта. Имплементација пројектних активности финансирана је од стране Европске уније, Делегације Европске уније у Србији, у сарадњи са Владом Републике Србије, тачније Министарством финансија, одељење за уговарање и финансирање програма финансираних од стране ЕУ, а у оквиру програма ИПА 2013 Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу.
Пројакт "Живот ван институције" представља пилотирање процеса деинституционализације и ресоцијализације особа са менталним и/или интелектуалним сметњама у развоју кроз јачање капацитета пружаоца социјалних услуга, креирање неопходних видова подршке и сензибилизацију шире друштвене заједнице.
Општи циљ пројекта огледа се у побољшању квалитета живота особа са менталним и/или интелектуалним сметњама кроз њихову деинституционализацију и поновну инклузију у локалну заједницу уз пружање неопходне подршке за самостални живот. У том погледу, пројекат ће допринети повећању броја особа са менталним и/или интелектуалним сметњама у матичним и/или хранитељским породицама, а самим тим и стварању услова за развој нових услуга социјалне заштите у заједници. Како би се достигли описани циљеви, имплементација пројектних активности пажљиво је структуисана и конципирана тако да чини четири целине у оквиру којих је планирано више мањих, али подједнако важних и следних активности:
• Деинституционлаизација особа са менталним и/или интелектуалним сметњама, креирање елекртроснке базе података мапираних особа , припрема породица и/или хранитељских породица за смештај деинституционализованих особа.
• Истраживање потреба већ деинституционализованих особа
• Едукација запослених у установама социјалне заштите -
• Подизање свести шире јавности
Планиране активности реализоваће се до 5. децембра 2018. године када је планиран крај пројекта.

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs