Вести

Мој пут ка самосталном животу

Драги наши,
У оквиру пројекта „Мој пут ка самосталном животу“ Хуманитарна организација „Дечје срце“ покренула је програм „Еколошко прање аутомобила“ са циљем радног ангажовања и оспособљавања особа са сметњама у развоју. Пројекат је финансиран од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања , а једна од пројектних активности реализована је на возном парку ОМНИ С ПЛУС фирме. Тим поводом Министар за рад, борачка и социјалана питања Александар Вулин посетио пројектну активност Х.О. „Дечје срце“ на којој су особе са сметњама у развоју на возном парку прале аутомобиле Гео wасх апаратима за еколошко и суво прање.
Радује нас чињеница да стварамо услове да се млади са сметњама у развој радно ангажују, да постану активни чланови заједнице у којој живе, да не буду терет својих породица, као и да се приказују у позитивном светлу у заједници, чиме ће се разбијати и предрасуде о њима. Такође, на овај начин особама са сметњама у развоју пружамо могућност да дају најбоље од себе, да се осете и буду корисни и поштовани од стране околине и заједнице која их окружује.

Седамдесета Школа живота на Златибору

У периоду од 13. до 20. априла 2017. године на Златибору одржана је 70 Школа живота. У добро познатом амбијенту виле „Вуковић“ ускршње празнике је у вредном и веселом расположењу провело 37 деце и 10 васпитача. Током ускрашњих празника дан смо започињали јутарњом гимнастиком и разгибавањем, док је дежурна група другара припремала и сервирала доручак. Након доручка шетали смо Златибором и уживали и његовим чарима, а спортске активности на отвореним теренима чиниле су саставни део свакодневних шетњи. За то време једна група деце је са својим васпитачем припремала ручак за своје другаре и са нестрепљењем исчекивала реакције на њихове кулинарске вештине. Посебну чар поподневних радионица на овом кампу донело нам је фарбање и украшавање ускрашњих јаја, као и дружење током празника. Вечери су, по добро поназатој навици, биле резервисане за весело дјускање у дискотеци, као и на тематским вечерима попут маскенбала, караока, избора за мис и мистера али и врућих музичких столица. За активно и пријатно дружење на 70 Школи живота неизмерно смо захвални нашим домаћинима на топлој и пријатној атмосфери, као и свим донаторима који су помогли да се и ова Школа живота успешно реализује.

Услуга Лични пратилац детета и у Смедереву

Лични пратилац детета, као услуга социјалне заштите, у марту месецу почиње са реализацијом и у Смедереву. Услугом је за сада обухваћено петоро малишана за које је процењена неопходност континуиране подршке Личних пратилаца током њиховог свакодневног функционисања и осамостаљивања. Како би се услуга несметано развијала, стручњаци Хуманитарне организације „Дечје срце“ одржали су дводневну Обуку Личних пратилаца за адекватно пружање подршке особама са сметњама у развоју. Петнаесторо Личних пратилаца је практично базираном обуком упознато са изазовима са терена и оснажено за директан рад са децом. Овим поводом, лични пратиоци и родитељи малишана, будућих корисника услуге, упознати су са свим условима пружања услуге и њеним капацитетима.

Журкааа!

Рођендан са онима без којих не би било наше мисије, нашег стремљења и надања. Рођендан са нашим покретачима, са нашим другарима и пријатељима! Већ шеснаест година радили смо са њима и за њих, ослушкивали смо једни друге, превазилазили баријере и рушили зидове. И зато смо данас ту, да се грлимо, играмо, смејемо и волимо и да у весељу проведемо наш величанствени шеснаести рођендан!

Диван дан, диван дан, данас нам је 16. родјендан!

Током протеклих шеснаест година Х.О. „Дечје срце“ предано је радило за оне којима је подршка неопходна, чврсто структуишући свој циљ ка томе да своје знање и друге ресурсе посвети деци са сметњама у развоју. Трудили смо се да отворимо те зачаране кругове самоће, да оснажимо маргинализоване, да оснажимо заједницу да прихвати различитост. Да прихвтати децу, децу пуну љубави, искрену и чисту, да прихвати ону „вечиту“ децу пуну саосећања за друге. Кроз досадашње дружење и заједничке активности учили смо једни од других, трудили се да наш рад буде препознат, да они којима смо посветили сву нашу пажњу буду равноправни и активни чланови друштва, да се несметано крећу и функционишу. И после шеснаест година можемо да кажемо да се поносимо нашим резултатима, да смо успели да измамимо на хиљаде осмеха, да смо обесхрабренима вратили храброст, да смо ојачали породице, запослене у институцијама, локалне заједнице и шире друштво. И желимо да вам кажемо још нешто: оснажили смо и нас саме, учврстили смо наше циљеве и уверења кроз важна пријатељства са људима из Министарства, Општина, Секретаријата за социјалну заштиту, Центара за социјални рад, Републичког завода за социјалну заштиту, локаних донатора, пружаоца социјалних услуга, школа. И сви су нас они данас посетили и увеличали наше славље, као што то несебично чине и у нашој сарадњи. Надамо се да ћете уживати у фотографијама, као што смо и ми данас уживали.

Посета Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, као и помоћник министра у Министарству рада и социјлане политике, руководилац Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Владимир Пешић посетили су данас Хуманитарну организацију „Дечје срце“. Сврха посете била је упознавање са новооформљеним Центром за развој нових социјалних услуга и сарадњом са удружењем родитеља „Наша кућа“. Идеја је да се у Центру структуишу социјалне услуге попут предах родитељства, становања уз подршку и помоћ у кући за децу које би се реализовале у просторијама поменутог центра. Сарадња са удружењем Наша кућа треба да се крунише развојем Терапеутског предузетништва за младе са сметњама у менталном развоју. Кроз разговор са министром Вулином и г- дином Пешићем усклађивали смо идеје Центра и сагледавали постојеће ресурсе у односу на структуралне реформе које Министарство спроводи. Званичници су током своје посете имали и прилике да присуствују осмомартовској радионици и директно се упознају са радом и свакодневним функционисањем корисника Центра. Такође,  желимо да истакнемо да нам је велико задовољство и част што је наш рад и досадашњи успех препознат од стране представника Министарства за социјална и борачка питања.

У Врању одржана Основна обука за рад са децом и особама са сметњама у развоју

Стручњаци Хуманитарне организације „Дечје срце“ одржали су у Врању, у Центру за развој локалних услуга социјалне заштите програм Основне обуке за рад са децом и особама са сметњама у развоју. Циљ програма је оспособљавање полазника семинара за процену функционалности особа са сметњама у развоју, креирање индивидуалних програма рада и спровођење активности са њима и њиховим старатељима. Поред тога стручњаци су радили на стицању техника и комуникационих вештина са децом и особама са сметњама у развоју, креирању синопсиса и осмишљавању радионица, креирању плана третмана са групом корисника, упознавању са практичним функционисањем особа са сметњама у развоју и њиховим процедурама. Током обуке, своје компетенције и вештине ојачало је 25 стручњака Центра за развој локалних услуга социјалне заштите.

У Малој домској заједници у Неготину одржана Обука стручњака за примену конкретних поступака у циљу побољшања функционалности особа са сметњама у менталном развоју

У периоду од 28. до 29. јануара 2017. године стручњаци Хуманитарне организација „Дечје срце“ одржали су обуку у Малој домској заједници у Неготину која активно функционише већ пет година и смешта децу са сметњама у менталном развоју. Током поменутог периода 9 стручњака ојачало је своје капацитет и компетенције за рад кроз „Обуку стручњака за примену конкретних поступака у циљу побољшања функционалности особа са сметњама у развоју“. Циљ обуке је примена што конкретнијих поступака и пружање што квалитетније бриге о физичком и психосоцијалном развоју деце са сметњама у менталном развоју која су смештена у институцијама. Сви поступци садржани у обуци су у складу са савременим педагошким методама. Такође, треба истаћи да је одржана обука акредитована код републичког завода за социјалну заштиту.

Ојачани капацитети пружаоца социјалних услуга у Ваљеву

Пројекат Развој одрживих услуга у заједници на подручју Западне Србије који Град Ваљево реализује у парнерству са Каритас Ваљево, Друштвом за церабралну парализу Ваљево и Центром за друштвено економски развој из Јагодине, допринеће успостављању и унапређењу социјалне услуге Помоћ у кући за особе са инвалидитетом. Пројектом, који увођењем нових услуга доприноси социјалној инклузији и побољшању капацитета града Ваљева, биће обухваћено 70 корисника ове маргинализоване групе становништва из градског, приградског и сеоског подручја. Циљ је оснаживање особа са инвалидитетом, њихово укључивање у друштвену заједницу и конкретна помоћ стручног особља у процесу превазилажења здравствених и других проблема са којима се свакодневно суочавају и због којих им је квалитет живота на веома ниском нивоу.
У оквиру поменутог пројекта одржане су две едукације Школа животних вештина и Интерни мониторинг и евалуација услуга у систему социјалне застите у организацији Х.О. Дечје срце.
Програм Школа животних вештина се наметнула као добар методолошки програм који нуди садржаје неопходне особљу које ће усмеравати активности ка реализацији програма. Другу обуку Интерни мониторинг и евалуација услуга у систему социјалне застите одржали су акредитовани тренери Покрајинског завода за социјалну заштиту. Обуке су помогле да се капацитети особља запосленог у услугама социјалне заштите подигну на виши ниво и обезбеде квалитетније пружање услуга.

Новогодишња прослава у хотелу "Шумадија"

 

Како другачије испратити стару и дочекати нову годину него у друштву најдражих другара и пријатеља.  Бити у добром друштву, значи бити у друштву каквом смо ми били синоћ у хотелу „Шумадија“. Током читаве године делили смо заједно успехе и неуспехе, симпатије, осмехе, загрљаје, љубав али и по неку малу свадју, несугласицу, неуспех. Били смо подршка једни другима у превазилажењу препрека, стицању нових знања и вештина, освајању циљева. Несебично смо делили знања и чврсто корачали ка остварњу наших снова. У чврстим загрљајима и добро познатим ритмовима испратили смо годину стару и пожелели да нас следеће године буде још више и да без препрека корачамо јер АКО ПРИМИЋЕУЈЕМО САМО ОНО ШТО НАС РАЗДВАЈА, ЗАБОРАВИЋЕМО СВЕ ШТО НАС СПАЈА!  Срећни вам Новогодишњи и Божићни празници! 

Спонзори

Будимо у контакту

Можете да нас контактирате на један од следећих начина:

Тел: (+381) 11 33 49 623
Факс: (+381) 11 33 49 623
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сајт: www.decjesrce.rs